Citiraj:
Autor Hamm
Agree  Za takve osobe koje se ne voze baš nešto puno ili su lijeni djorati ili su škrti dati 100kn za promjenu i postoje all season gume.
Moj stari je na all season gumama CONTINENTAL AllSeasonContact
175/65R14 86H XL.
Osobno ih ne volim, a pogotovo ok od kad sam skužio da mi je vodeni klin na njima full izražen. Možda je do continentala ali nekako sumnjam.
Dobar post od Šebalja
|
Vodeni klin ovisi najmanje o brandu, mekoći gume i svemu. To je stvarno 90% produkt same šare i širine gume. Ako si to osjetio, onda si se itekako preračunao sa brzinom...
Šebalj daje dobre smjernice (mislim da je najgore od svega na snijegu imati napred zimske, a iza ljetne), ali testovi su toliko različiti kada se uspoređuju zimske sa zimskima i ljetne sa ljetnima, da je apsolutno krivo reći da su cjelogodišnje lošije od njih. Pa eto testovi sa realnim brojkama govore da je snaga vuče unutar 1% (zimska vs cjelogodišnja).
Pregrijavanje cjelogodišnje po ljetu ? A zimske na +30 u 4. ili 5. mjesecu je super kad ti zakon nalaže da je moraš imati? Gubljenje svojstva nakon par godina ? Sve je isto, neke gume više neke manje. Ne brand, doslovno pojedina guma od istog branda izgubi perfomanse, druga ne. A kamoli među brandovima.
Ja ću ti reći da je u ovo prijelazno razdoblje, jesen, magla, slinavo, 5-6° iznad nule - najbolje razdoblje za cjelogodišnju gumu. 2 godine sam razmišljao jesam li ja spreman imati cjelogodišnje gume, imaš dijete, nećeš biti điber, lova nije problem, samo sigurnost etc.
Jebote, sad više ne gledam uopće da se vratim nazad na zimsko-ljetni set i mislim si gdje mi je bila pamet zafrkavati se sa vulkanizerima, čuvanjem guma u idealnom položaju, namazane najboljim kremama i glicerinom i vazelinom...
Uostalom, ja sam vozio Energy Saver+. Gumu u Hrvata mrskiju i od Save S3(+) Eskimo. Preživio 5 godina na njoj. 50 000km napravio. Imale su 6mm dubine još.
Citiraj:
Autor Exomaniac
A ovo da se smiju zimske gume sa manje od 4mm ripne... Sačuvaj me bože od tog tko se vozi sa 1.6mm ripne na zimskim gumama. I da budem suputnik, a i s druge strane ceste 
|
Isto ti je kad ima ekipa slick gume i onda padne kiša. Usred ljeta. Slično je i sa pacijentom koji vozi bilo kakvu gumu sa 1.6mm profila.
Jučer sam vidio na nekom youtube-u da je Michelin pokazao podatke da se kočenje (sa 80 na 20kmh) na mokrome između nove CC2 gume (ima 7mm duboku ripnu) i one sa 2mm profila produži sa 25m na 32m. Na suhom je to manje, na snijegu je to sigurno više. Drugi premium brandovi su imali još veće odstupanje (ali OK, to je Michelin pokazivao pa onda uzimam sa zrnom soli).