Tema: Automobili
View Single Post
Staro 16.11.2021., 06:26   #57727
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Elven Pregled postova
Reći "stavi lance u gepek i odjednom tvolje ljetne gume mogu van po bljuzgi i poledici" je idiotizam.
Agree Za takve osobe koje se ne voze baš nešto puno ili su lijeni djorati ili su škrti dati 100kn za promjenu i postoje all season gume.

Moj stari je na all season gumama CONTINENTAL AllSeasonContact
175/65R14 86H XL.

Osobno ih ne volim, a pogotovo ok od kad sam skužio da mi je vodeni klin na njima full izražen. Možda je do continentala ali nekako sumnjam.

Dobar post od Šebalja

Citiraj:

Stiže zima, 15.11. je prošao i idemo u hladni “mode” rada! Na Yaris GR ide ganc novi model Continental WinterContact TS 870P.

U nastavku odgovaram na par pitanja koje mi često postavljate vezano uz zimske uvjete!
1. Koju dimenziju zimskih da uzmem?
-uzmi ono što propisuje proizvođač automobila. Ako recimo imaš na felgama 225/40 R18, kompatibilna guma u 17” je 225/45 R17 ili 205/50 R17.
Zimske nije loše uzeti u ovom slučaju u 17”. Na nekoliko testova je dokazano da na mokroj podlozi bolje performanse imaju gume s debljim bokom, zbog veće fleksibilnosti bokova. Osim toga 17" guma će biti i udobnija. Moj izbor bi bio recimo 17" da mogu birati.

2. Gdje da stavim zimske - na prednju ili stražnju osovinu?
-na sve osovine! Dakle, uzmite sve 4 zimske gume i to istog tipa! Za sigurnu vožnju važno je imati istu vrstu guma na autu. Ako pak nemate, može se dogoditi da će auto neprirodno klizati nosom ili stražnjicom na snijegu ili mokrom, što ni ESP ne može kontrolirati. Ajmo ovako. Probajte igrati nogomet u različitoj obući. Ne ide!

3. Ok, ako je zima suha, trebaju li mistvarno zimske gume?
-teško je da će biti suha. Dapače, da bi zimske gume imale svoju svrhu nije potreban snijeg, dovoljno je samo da bude ujutro vlažno, a ako tome pridodamo i nisku temperaturu, eto poledice. Inače zimske gume za ovaj dio Europe prilagođene su za ovakve zime kao što su naše. Suho, mokro, poledica, slana cmoljava cesta i snijeg. Recimo u Skandinaviji ćete pronaći zimske gume s još mekanijom smjesom i čavlima i one drže i na -50 stupnjeva!

4. Mogu li prezimiti s All season gumama?
- I to je moguće, ali samo u sljedećim uvjetima.
- Da ne tražite previše od njih zimi - na suhom i mokrom će dobro držati, ali na snijegu i ledu su u pravilu malo lošije od zimskih guma
- Pazite da imaju oznaku “snježne pahuljice” na boku, to znači da se smatraju djelom zimske opreme.
- All Season gume mogu biti jako dobre u prvoj zimi korištenja, ali performanse iduće zime jako ovise koliko su “pregrijavanja” imale tijekom ljeta. Dakle, ne treba im vaditi mast tijekom ljeta. Recimo da su dobar odabir za gradski auto.

5. Koje gume da uzmem? Skuplje ili jeftinije?
-na snijegu, ledu i mokroj podlozi se itekako osjeti razlika između “Premium” i “Budget” brenda. Iako testovi guma govore o njenim performansama, to sve funkcionira dok je guma nova. Siguran sam da jeftinije gume imaju puno brži “fade” (gubitak performansi) od Premium guma.
Reći ću vam samo jednu stvar. Kad god sam na utrkama štedio na gumama, nisam dobro prošao. Vozio sam i dobre i loše trkaće automobile, ali s lošim gumama nisam pobjeđivao, naročito ne na kiši. Na suhom ponekad nema velike razlike u gumama, ali kada padne kiša, to je nebo i zemlja.

6. Što će meni Premium guma ako se ne vozim brzo?
-jednostavno je. Pa mnogi misle da performanse guma nisu važne za prosječnog vozača. Dovoljan je samo jedan manevar na mokrom ili zaleđenom kolniku kada ćete zbog svoje sigurnosti trebati najbolje gume na svijetu u tom trenutku. Iz istog razloga koristimo sigurnosni pojas, iz istog razloga vaš auto ima ABS, ESP i zračne jastuke. Samo radi "tog jednog" trenutka! Zimske gume su pitanje sigurnosti i preživljavanja na cesti i stavite najbolje koje si možete priuštiti. S ljetnim gumama vas toliko ne davim, ovo je puno ozbiljnija stvar.

Nakon ovog što sam napisao i savjetovao vam, i ja spavam mirnije.

Laku noć
Hamm je offline   Reply With Quote