Citiraj:
Autor kopija
A zašto ne xubuntu ako je kriterij Ultra-Super-jednostavan Linux distro?
|
Jer je sucelje samo 1/3 OS-a i ukupnog korisnickog iskustva. Jednostavno sucelje ne znaci nuzno jednostavno korisnicko iskustvo (hint: i3 WM). XFCE je da se razumijemo nakon Gnome-a meni najdrazi GUI no - ostario sam i neke stvari out of the box bolje rade u Gnome-u (kljucni dio: out of the box). Da ne spominjem Wayland/Xorg i nvidia/optimus sprdacinu na Linuxu (inace to zasad najbolje na Fedori+Gnome sljaka - instaliras drivere i Steam > Steam se automatski pokrece preko Nvidije dok sve ostalo vrti integrusa). Znaci dijelic koji sa mnogim drugim stvarima i "Feature" stvarcicama doprinose jednostavnosti koristenja za korisnike kojima je racunalo samo alat (da ima i takvih). Meni kao okorijelom Slackware korisniku sve to lagano ide na zivce - jer sam itekako dobro upoznao sto je ispod haube...ali dali zbilja Jozek ili Stef il Barica to trebaju znati ako samo zele surfat, lupit gore koju slikicu, slusat mjuzu ili pogledat filmek sa vjencanja? Ne. I kolko god me to smetalo - to je ispravan smjer u kojem Linux mora ici ako zeli da ga vise ljudi prihvati. MS je skuzio da power useri trebaju CLI. Linux Developeri znaju da je normalno korisnicko iskustvo bitno. Problem je da svaki ima drukciju ideju o tome. I ponekad je to dobro (100 ljudi 100 cudi). Al ponekad trebas jednostavno nekaj za Stefa i Baricu - kaj sljaka kak spada. I tu onda previse opcija ne pomaze nego baca korisnika u ocaj.