View Single Post
Staro 29.10.2021., 22:53   #165
Max Rockatansky
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zg/Zd
Postovi: 675
@jacobb - ta cijela Toshibina serija se zove N300, od NAS, Network Attached Storage, naziv za male kućne/uredske servere, koji danas više nisu samo file-serveri već mogu imati i funkciju media-playera, Domain controllera, VPNa, virtualki, torrent-klijenta itd. Pogledaj malo što sve nude Qnap i Synology, dva najveća proizvođača NAS-eva.

Po meni se sve to na kraju svodi na sreću, jer ni statitistike tipa Backblaze ne znače puno ako te baš zadesi loš primjerak ma kako dotična serija bila na glasu kao pouzdana.
Diskove gledam kao nepouzdane uređaje koji mogu izdahnuti svaki tren, pa sve imalo važnije podatke držima na bar 2, a one važnije i na puno više kao i na drugim medijima (paranoid mode).

Kad već trošim tipkovnicu, kratki pregled SATA diskova po kategorijama :

1) Obični, pokućno-uredski, obično i najjeftiniji. 2 god. garancije
-- Seagate Barracuda, WD Blue/Black, Toshiba P300/X300

2) Namjenski, nešto skuplji ali i 3 god. garancije
-- Seagate Skyhawk, WD Purple, Toshiba S300 - video-nadzor (kontinuirano zapisivanje)
-- Seagate IronWolf /Pro, WD Red /Plus /Pro, Toshiba N300 - NASevi, veće opterećenje, više usera
* nakon muljaže WDa sa CMR/SMR načinom zapisivanja Red Plus je kao nekadašnji Red (EFRX) CMR, a obični Red (EFAX) sa SMR načinom zapisivanja (sporije). Red Pro nisu dirali.

3) Za velike servere i data centre, obično 5 god. garancije.
-- Seagate Exos, WD Gold, Toshiba EC, Hitachi Ultrastar

Naravno, ima još podmodela i serija, a u enterprise klasi i SAS varijanti, ali ovo su najčešći modeli i na domaćim cjenicima.
Ponekad se nađe i "refurbished" primjeraka u nekim trgovinama po povoljnoj cijeni (obično 3 mj. garancije) pa i to, uz malo sreće, može ispasti dobra kupnja, npr. enterprise klasa u pola cijene, nešto manje od običnih istog kapaciteta.
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote