View Single Post
Staro 19.10.2021., 18:57   #26961
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pokazalo se ponovno da se Dune jednostavno opire ekranizaciji. Vizuali su kod Villeneuvea prisutni ali likovi su plitki i slabo objašnjeni. Zanimljivo je da je kod Lyncha obrnuto, vizuali su bili dosta ograničeni manjkom tehnologije ali se potrudio oko likova, nije ni to bilo baš nešto sjajno ali se vidi da se trudio kroz dodatnu naraciju itd.

Dune je jedan od najboljih SF romana ikad napisanih, možda i najbolji. Kaže Arthur Clarke da se jedino LotR može sa njim mjeriti, iako je tu riječ više o F a manje o S . Dovoljno je vidjeti samo koliko je Star Wars uzeo iz Dune-a.

Imao sam visoka očekivanja, ali kao i Blade Runner zadnji, novi film nije ništa bitnoga dodao verzijama iz 80-ih. Da ne spominjem da su neke važne stvari iz knjige promijenjene kako se ne bi vrijeđala određena populacija, kako bi se "osnažili" ženski likovi i sl. moderne holivudske pizdarije. Dosta toga što je bitno jednostavno nema, a vrijeme koje je potrošeno na pejzaže se moglo bolje iskoristiti za objašnjavanje motivacije, razvoja likova i sl. Pogotovo za nekog tko nema iskustva sa Dune, bit će mu teško pohvatati tko je tko
Također me jako žulja izbor glumca za "glavnog" lika, kako je netko dobro rekao, izgleda kao netko tko je sišao sa pariške modne staze, ne kao rebel fighter MacLachlan kakav god da je je tu miljama uvjerljiviji. Sve u svemu 6/10.

P.S. što se soundtracka tiče, Zimmer je na razini ali po meni nije uspio postići remek djelo kao Brian Eno u originalu, poslušajte samo ovo:

"I'll miss the sea, but a person needs new experiences. They jar something deep inside, allowing him to grow. Without change something sleeps inside us, and seldom awakens. The sleeper must awaken."

Zadnje izmijenjeno od: Exy. 19.10.2021. u 19:45.
Exy je offline   Reply With Quote