mojih 5c, dakle ako je fizičko zlato u pitanju, u 90% slučajeva samo "kovanice" i to one koje su svima poznate, Krugerrand (zlato + Cu) .916 pa se NE HABA i oštećuje, da možete dobiti više novaca ako "kovanica" nije oštećena, Javorov list (taj je poznat po LAKOM oštećivanju, .999), zatim na ovim prostorima Vienna Philharmonic (Bečki filharmonik .999) i u pravilu od 1 oz, ako su male "kovanice", Britanski sovereign (taj je isto sa Cu, 916, manje se haba).
Nema certifikata, to vam ne treba, ako su novčići OK dobit će te više, ako su "potuckani" dobit ćete manje.
Svi znaju o ćemu je riječ, postoji more brzinskih testova i transakcija ide jako brzo. Moj savjet je da i kupite aplikaciju
Bullion Test ili free
Precious Coin Tester (preferiram prvu) i jakooo lako skužite orginal od fake kovanice, jakooooo teško je sa novčićima uvaliti tungsten ili nešto slično, a da proizvede točno traženi zvuk. Aplikacija + vaga 0,01g + paus papir sa isprintanim dimenzijama kovanica = gotovo nemoguće popušiti i kupiti fake (ako se nekome ne da slagati "papir" mogu mu poslati u MS Visiu ili prebaciti u pdf svoj

samo PM molim, postoje i plastični testeri (
kao ovaj ali mi je to nezgrapno, i komad plastike 200 kn (toliko je i"vani"), a papir print, presavineš i stane svugdje.
Osobno bez pardona u Banci zlata, Zlatarni Celje,... uzmem novčić, upalim mobitel, pokrenem aplikaciju i kucenm novčić da vidim da li "zvoni" OK i tek onda platim i odem, ne zvoni kako treba tražim drugu (do sada mi se nije desilo da mi je netko dao neku koja ne zvoni dobro, sve su bile OK u navedenim kućama).