Citiraj:
Autor Alien_200581
Actually i image koji si sripam i prebacim na stiku je isto tako legalan kao i radna kopija koju ti koristis. Kupljeni softver ti imas pravo bekapati na koji god nacin zelis, nije definirano da mora biti zapržen na cd nego samo da moraš biti vlasnik originala. Tako da...
|
U pravilu se slažem - i to u potpunosti, iako znam određene kompanije koje se ne bi složile sa napisanim... Ali to nemam namjere komentirati, pa neka ostane na ovome
Citiraj:
Autor Alien_200581
Nismo nigdje spominjali dload ili cloud, steam i slicne platforme  To je skroz druga sfera i problematika u kojoj nisi vlasnik softvera nego si platio prava na korištenje kod te konkretne platforme, koja ce svoju ružnu glavu izbaciti iz rupe za 10+ godina jer nove stvari jednostavno ne možeš kupiti na mediju koji sadrži offline instalaciju. Pa onda ili igraš online ili ne igraš nikako, postotak tih usera koji "onda baš nece kupiti igru" je tako mali da je ta zarada game developerima nebitna i zanemariva...
|
Ne, znam da nismo spominjali Cloud servise, ali se podrazumijeva. Jer su upravo zato CD i DVD "izumrli" ... ljudi nisu svjesni koja je cijena online streaminga i Cloud servisa, pa idu linijom manjeg otpora. Oni koji su istražili stvar ili pročitali "skicu" zakona, znaju o čemu je riječ, i preferiraju fizičke medije preko onih virtualnih.
Da budem iskren, nisam ni osobno znao što se skriva iza svega ovog, sve do jedne rasprave na GTA Forumu prije puno godina. Raspravljao sam o pravu (ili mogućnosti) da ili A - onesposobim daljna updejtiranja, jer mi ova samo nabacuju podataka i podataka na disk, a ne koriste u Single Player (Story) modu ... ili B - omogućim sadržaj iz Multiplayera (također poznat kao GTA Online) u Single Player, Story modu igre. I tad mi je bilo rečeno da nemam nikakva prava zahtjevati sadržaj igre (ili manipulati spomenuto), te da se moj pristup igri može ukinuti iz bilo kojeg razloga, ako Rockstar Games bude smatrao to potrebnim.
Međutim, ironija je u tome što ja imam FIZIČKU kopiju GTA V ... jednu od rijetkih koliko sam primjetio, jer se više u zadnje vrijeme ne prodaju na DVDovima nego se forsira usluga downloada preko Rockstar-ovog launchera.
Citiraj:
Autor Alien_200581
Ali nisam mislio nikoga odgovarati od optika nego samo iznosim kakva je situacija. A situacija je da nisu nezamjenjive a retro zajednica se sastoji od vrlo vrlo vrlo male kolicine usera za koju nikoga nije briga i prepušteni smo sami sebi da se snalazimo sa techom kojeg imamo. Jer jednostavno je razvoj icega specifičnog za tako malo tržište ili održavanje pogona koji bi prodali takve količine uređaja neisplativ. Pogle samo vec spomenuta stara napajanja, CRT monitore i slicne igracke, koje nisu mainstream jer jednostavno nema dovoljno velikog tržišta da se okrene lova, nema ih više... A ako se netko i sjeti imat ces situaciju kao sa "new" 3dfx karticama koje su brutalno preskupe za vecinu i u tako malim serijama da se ceka mjesecima ako ne i godinama na primjerak. Plus opet ce dio ljudi reci "da to nije to jer nije staro 20+ godina i nije cip napravljen tako da su ga dirali rukama 3dfx technicari" i whatnot 
|
Za ovo nisam siguran da se slažem, iz razloga što su novi DVD pogoni i dalje široko dostupni, i to po simboličnim iznosima. 100-ak kuna za potpuno nov drive, a i DALJE postoji bezbroj situacija gdje prije ili kasnije budeš morao staviti neki CD/DVD. Bilo da je Hiren's Boot CD za dijagnostiku ili instalacijski disk Windowsa, uvijek se nešto nađe. Ali da nije više mainstream, to si dobro rekao. Ipak, ne mogu zamisliti PC ili čak laptop bez optike u današnje vrijeme, pogotovo zato što koštaju toliko malo da ne utječu na cijenu uređaja.
Onda, početkom 2000-ih kad je "piši-briši" kako smo ih onda zvali koštala 1500-2500kn, to je bila velika razlika u lovi i dosta jak argument da ostaneš na "ROM" uređaju ili da napraviš ethernet setup i povlačiš podatke sa mreže
Citiraj:
Autor Alien_200581
Isto kao što ja odbijam koristiti DOS konfe bez usb/ps2 periferije ili ti ista novije od w7, to nikoga nije briga. Tu se moramo sami snaci kako znamo i umijemo (ako možemo uopce) a ako ne, boli ostatak svijeta ona stvar za nas i naše fix ideje 
|
Pa dobro, ajde nije baš isto ali vidim sličnost
Za one koji nisu znali, Windows 7 (možda čak i 8 ... nisam siguran) službeno podržava 5.25" floppy pogone. Da - one velike, papirnate diskete! U stvari, ne samo da ih Win7 podržava, već ima i zasebnu ikonu za takav floppy, koja je vidljiva u "My Computer" kad je drive instaliran
Stoga, retro kompatibilnost je još uvijek prisutna, i siguran sam da CD/DVD bude nastavio biti podržan i na novim, nadolazećim operativnom sustavima još najmanje 10-ak godina, ako ne i dulje. Dok su od DOSa i PS2 periferije većinom svi odustali, iako je u nekom obliku još uvijek podržana. DOS kroz command prompt, a evo - imam i PS2 tipkovnicu spojenu dok ovo pišem...
Citiraj:
Autor riceburner
drugovi i drugarice, kako moram seliti stvari, naletio sam na onaj spominjani/izgubljeni drugi Celeron 333/550 sa original Asus slotketom identičan kakav je bio kod kolege Jasenka na testu, ako tu ima zainteresiranih dam ga za 200kn tko se prvi javi... 
|
Psst, ja sam ili veliki sveštenik ili Trekkie from outer space ... nitko me ovdje ne poznaje po imenu