View Single Post
Staro 18.10.2021., 00:15   #6106
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Nažalost rekao bih sve manje i manje. Romantiku i nostalgiju na stranu, ali bilo koji OS koji dozvoljava mountanje image-a stavlja optiku u "zgodno za imati ali nije nužna" kategoriju. Da budem do kraja iskren, optike u vecini mojih konfi su 99% za ukras i ako zatrebaju, a 1% da ih stvarno koristim. Uglavnom odrade instalaciju OS-a i ostatak vremena uglavnom zjape prazne dok ja pikam USB stikove sim tam između modernog i retro kompa.

Čak i kada bih izbacio praktični aspekt rada sa image-ima (brzina ucitavanje i kopiranja, nema medija koji zauzimaju mjesto po stanu, nema potrebe za ciscenjem medija i drive-a, medij se nece ostetiti ili krenuti preskakati, optici se "ne sviđa" baš taj medij itd...), i dalje ostaje činjenica da retro igre i retro software opcenito na originalnim medijima postaje iz dana u dan sve vrijedniji i vrijedniji, i postaje upitno koliko ima smisla drapati takve stvari po optikama, koje su iz dana u dan u sve gorem stanju i šansa da oštete medij je sve veca. A i ti mediji sa vremenom postaju sve podložniji ostecenju...

Tako da ako gledamo na te optike kao potencijalnog ubojicu kolekcionarsko primjerka tvoje najdraže igre, sve manje i manje imam volje i želje koristiti taj drive kako je zamišljeno. Realno, jedini problem koji vidim bi potencijalno bio sa DOS konfama iako sam 99% ziher po sjecanju da postoje i DOS mounting alati koji mogu mountati image-e. Tako da kada jednom nestane IDE optika, svi cemo instaliravati retro os-ove sa usb stikova umjesto sa cd-a i ripati si stare igre na sata optikama i koristiti mounting i to bude tak i gotovo. Ili ce netko usavršiti sata 2 ata adapter koji ce raditi kako bog zapovjeda isto kao što su napravili onaj -5v adapter za zvucne kojima to treba jer su stara napajanja sa -5v u pravilu izumrla.

I to dok netko ne izmisli nešto full novo, pa cemo onda svi to koristiti i cuditi se kako smo mogli prakticirati one "clumsy" CF kartice i tam neki daemon tools i slicna cudesa i mountati te image-e tako primitivni metodama

I znam da cete reci da volite zvuk optike kako se spina i sve to stoji, ali progress holds for no man i hocemo necemo morati cemo prigrliti alternative u nekom trenutku.

Ali naravno ako netko zeli nahoardati parsto kila optike ja mu drage volje dam svoj "višak" sa famozne hrpice pa neka uživa I btw da se razumijemo, uvjek podržavam ispravnu metodu popravka, ali isto tako podržavam i gumice ako mogu sa njima izbjeci put na drugi kraj grada, ustediti nekaj love i vremena i imati isti efekt bez negativnih nuspojava za "pacijenta" A najbolje od svega je da postoje 2 metode za riještiti istu stvar pa nisi osuđen na jednu opciju i ako ona nije raspoloživa onda nemaš izlaza.
Alien_200581 je offline   Reply With Quote