View Single Post
Staro 10.10.2021., 23:17   #5987
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Nije točno da je potreban win10 da bi ssd radio kako treba. Može se sve namjestiti da radi kako spada i na win7. Međutim nekoliko stvari bi trebalo osigurati:

1. SSD disk mora raditi u AHCI modu.
2. TRIM mora biti omogućen
3. SSD Particija mora biti aligned
4. Treba disableati indexiranje
5. Swap file treba biti na SSD-u, ne na mehanici
6. Defragmentaciju obvezno isključiti
7. Superfetch i prefetch treba disableati (manje bitno ali opet)

Uredno naštimani ssd je prema hdd-u u svakodnevnom radu razlika između zraka i zemlje.

Naravno, ako će se "teški" programi kao što je GTA5 držati na mehanici onda je cijela operacija kupovanja diska upitna sama po sebi. Ili ako je sve što se radi pokretanje Vice Citya, igre stare skoro 20 godina.

Rekao sam još prije nego što si uzeo ssd da je stvar psihološke naravi, pritom ne mislim baš ništa loše, naprotiv. Jednostavno imaš životni stav koji ne dopušta promjene, govorim to bez vrijednosnog suda o tome. Isto kao što planiraš imati win7 dovijeka, takve stvari jednostavno ne funkcioniraju.
Uff... Da, reklo je više korisnika da postoji takav nekakav trim i ostale gluposti, ali ako mene pitaš ja velim "zaj*** i takav disk, koji traži toliko posla i njege oko održavanja" Nekad si stavio hard, i imao samo dvije brige - da ga povremeno defragmentiraš i da ga puniš. Ne nužno do vrha, ali sjećam se dana kad mi je najveća muka bila "kako napuniti 6.4GB podataka, takvo nešto je nepojmljivo!"

Ali sad ozbiljno, SSD sam stavio unutra i samo želim zaboraviti da ga imam. Znaš ono, staviš ga, eventualno podesiš ovo ili ono i vozi! A ne brinuti o jednakom trošenju sektora, alignmentu, super fetch & prefetch, i što ja znam. Disk je za mene disk ... jednostavno i kratko. A sad da li on ima mehanike ili je napravljen od par čipova, to su tehnički detalji

Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Ma nisam

Kao što je kolega Exy napisao, neke stvari bi se trebale napraviti, nisam skroz pratio temu otkad smo te uvjerili da je SSD way to go

E sad, ja ti mogu sa otvaranjem dve tri stvari na kompu reć jel unutra SSD ili HDD, toliko je to očito u svakodnevnom radu.

Meni je žao ako nisi iskusio sve prednosti do sad al budemo te nagovorili za pola godine da staviš win na neki HDD pa da te onda čujemo
Pa i imao sam Windowse na HDD, i to godinama...

I to je ono oko čega se slažemo - vrijeme podizanja 7-ice je 1/4 onog što je bilo nekad, sa mehaničkim pogonom. Također, imam u drugoj mašini Q6600 (koji je nekad bio u ovom ovdje toweru, kojeg sad koristim) i njemu treba duplo, možda čak i trostruko dulje da učita Win 7. Ali koliko vidim to mu je jedini (ili barem najveći) adut, samo sam rekao da ja osobno ne vidim neku veliku korist od tog što čekam minutu-dvije manje prilikom paljenja

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Trebao si uzet V2 .
Upravo stavio i Microsoft Rallysport Challenge.
Ima kolega Voodoo2, dao sam mu Creative CT6670 osobno, iako imam dojam da mu je nGlide draži od pravog hardvera
  Reply With Quote