Citiraj:
Autor Exomaniac
Naveo si podatak koji o realnim uvjetima u zemlji znači nula, baš nula. Niti jedan ozbiljan ekonomist niti istraživač ne koristi BDP po stanovniku kao neko sredstvo usporedbe jer ne prikazuje realnu sliku dobrostanja neke zemlje. No, najlakše je uzeti jedan broj i praviti se da je to to.
A ne uzimaš ni u obzir da Kina ima 10 puta veću populaciju nego što je cijeli Japan i da samo u nekim, industrijskim ili akademskim sektorima u Kini možeš izvući više stručnjaka nego što Japan ima uopće stanovnika. Njihovi fakulteti, na razini našeg TVZ-a ili čak i niže imaju laboratorije za testiranja, nanomaterijale, simulacije o kakvima na najrazvikanijim i najkvalitetnijim fakultetima Zapada još sanjaju ili se bore za sredstva za njih.
BDP po stanovniku je jedna od najbesmislenijih brojki, i već brojni ekonomisti i stručnjaci traže da se to prestane iskazivati jer je glupost koja ne mjeri apsolutno ništa, a pogotovo malo znači u postindustrijskim društvima.
|
Polako jbt. Samo sam linkao prvi broj koji mi je pao na pamet jer me zaintrigirala @1vAn-ova tvrdnja pa sam bacio oko na sto mi je prvo palo na pamet.
broj 2. Umjesto da si me poklopio (i uzjebo se bezveze - stvarno nemam nista protiv ni Japana, ni Balkana, ni Kine) mogao si dat neku konkretnu brojku, informaciju, sto god.
三:@1vAn Nisam nikad bio ni u Kini ni u Japanu ali nisam bas ni totalno neinformiran. Gurat Japan i Balkan u istu recenicu ipak zahtijeva malo konkretnije argumente od "cura mi je bila tamo". Ne kazem da je tamo sve bajka ali kad se vec angaziras daj malo vise informacija.
Citiraj:
Autor Hamm
P.S malo ste otišli u OT s ekonomijama Kine, Japana i ostatka svijeta. 
|
A gle, ti isto flejmas s "grobekima" pa tema ide dalje
Al ajde, nazad na temu, gledam nesto zimske tj cjelogodisnje gume jer se vozim penzija i malo km, a i ne da mi se 2 put godisnje mislit i lovit termin za zamjenu guma.
Zasto mi je nedavno spominjana cc2 u dimanziji 45/17 preko 400kn skuplja od dimenzije 16/55 (205 sirina)? Ima tu neka alternativa za nas ne-racere koji saltamo na 2k rpm?