View Single Post
Staro 05.09.2021., 15:24   #5423
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@Trekkie4
Evo u novom postu da sad ne prepravljam poviše,
malo kasnim ali kažu bolje ikad nego nikad

Za offline particioniranje ssd - ova koristi programe novije generacije / verzija koji znaju detektirati da se radi o ssd - u ili znaju imati ssd alaigment "kvačicu".
Teh. obrazloženje je da se kod hdd - ova po defaultu koristi 63 sektor (od početka) kao startni / boot sektor a kod ssd - a to (obično) bude 1024 sektor.
Štos je u tome da tada nema potrebe za rekalkulacijom ..... dobije se bolje rw brzine.

Ima tih programa po Hiren's - u, ako nemaš skini zadnji koji je napravljen na bazi W10.

U vezi particija ovo je moj std. prijedlog za XP + W7 varijantu:
1 - "1_Boot" particija, Primary, NTFS, 1GB (može biti i manja ali ne manje od 100 MB), Active tj. Boot flag
2 - "2_XP" particija, Primary, NTFS, 20 - 30 GB (ako je ssd od 5xx GB onda ne treba škrtariti)
3 - "3_W7" particija, Primary, NTFS, xy GB po želji
4 - Kreiraš Extended particiju koja uključuje cijeli preostali prostor
5 - unutar Extended particije radiš Logic pariciju "4_Data" particija, NTFS, cijeli preostali prostor
6 - ako želiš možeš Data dio podjeliti u dvije particije 4_Data1 i 5_Data2

4., 5. i 6. korak možeš odraditi i iz samih winsa.

Prvo instaliraš stariji os tj. XP, za os disk mu odabereš "2_XP" particiju a sam će staviti šta treba na "1_Boot" particiju.
Po starom dobrom običaju finaliziraj instalaciju drajvera sa x reboot izbeđu svakog.

Slijedi W7 install, za os disk mu odabereš "3_W7" particiju, sam će staviti Boot Loader na "1_Boot" particiju.
Isto tako će sam u Boot menu za XP staviti stavku (ako se dobro sjećam Erlier version nešto - nešto za XP).
Opet instalacija drajvera sa x reboot - a.

E sad štosevi:
- u XP je zgodno "sakriti" slovo / particiju od W7, to odradiš kroz Disk managment,
obrnuto (sakrivanje XP particije u W7 nije "nužno"
- na istom mjestu možeš urediti "slova" ako treba ali to radi samo za cd/dvd i/ili Data particije, ne za ove "prve" tri
- za lakše uređivanje i backup stavki Boot Loadera / menija instaliraj Neosmart EasyBCD,
treba mu .Net, možeš ga staviti u koji god os želiš,
jednostavno urediš ime stavki, koji će biti default (sam boota nakon def. vremena), ...

Ako sam šta zaboravio, pitaj.
Hvala na detaljnim uputama, ali ne kužim ... čemu zasebna particija za Boot?! Obično mi boot & Win7 idu zajedno, jer ionako nemam namjere nadograditi Windowse na novije. Ono što bi se reklo "period", probao sam Win 10 nekoliko puta (na raznim konfama, laptopima i u gostima) i ostao sam zgrožen viđenim, te krenuo objašnjavati ljudima da to ovako "ne može", i da moraju zamijeniti 10-ku sa Win7 ... potpuno ozbiljno To je i moj službeni stav svima koji me pitaju za tehničko mišljenje, nekakvu nadogradnju ili kupovinu novog kompa. Win7, ništa više ili ništa manje.

Zanimljivo je i to da je moj pristup potpuno drugačiji ovome što si ti napisao. Ja prvo stavim Win7, i tako dobijem da je 7-ica na particiji "C:". Tek onda stavljam XP na drugu particiju (D), i nema nikakvih problema, OSIM što XP onesposobi bootanje 7-ice, ali o tome budem govorio za sekundu.

Uglavnom, XP dolazi drugi i prepoznaje particiju C kao dominantnu, pa je sve posloženo isto kao i u Win7 (barem po particijama). Zatim instaliram EasyBCD i krpam boot listu, popravljam Win7 aktivaciju i označim je kao default, i nakon toga dobivam ono što želim - dva potpuno ispravna OSa, svaki na svojem disku u konfiguraciji "C:" i "D: ".

Obzirom da prelazim na SSD, i da budem koristio SSD kao sistemski disk (uz HDD kao storage) možda ovaj put malo promijenim setup i naznačim "C" & "D" za Win7, dok mi "E" i "F" budu bili XP. Međutim ako XP bacim na zasebni, mehanički disk onda nema potrebe za dvije particije, već samo jednom ... i u tom slučaju XP (kao i Program Files od XPa) budu bili zajedno, na jednoj particiji. Što mi je još bolje ako i kad odlučim skinuti XP jer mi više ne bude bio potreban.

@512bit.net Naravno da jesam, samo tako i radim particije na novim kompovima. Međutim, uvijek sam mislio da ako krenem prekrajati particiju sa podatcima da budem izgubio sve što je gore, pa nisam ni pokušavao. Tako je uostalom slučaj sa FDiskom, pa (da budem iskren) nisam se ni usudio probati da ne izgubim sve instalirano.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 05.09.2021. u 15:29.
  Reply With Quote