@Trekkie4
Evo u novom postu da sad ne prepravljam poviše,
malo kasnim ali kažu bolje ikad nego nikad
Za offline particioniranje ssd - ova koristi programe novije generacije / verzija koji znaju detektirati da se radi o ssd - u ili znaju imati ssd alaigment "kvačicu".
Teh. obrazloženje je da se kod hdd - ova po defaultu koristi 63 sektor (od početka) kao startni / boot sektor a kod ssd - a to (obično) bude 1024 sektor.
Štos je u tome da tada nema potrebe za rekalkulacijom ..... dobije se bolje rw brzine.
Ima tih programa po Hiren's - u, ako nemaš skini zadnji koji je napravljen na bazi W10.
U vezi particija ovo je moj std. prijedlog za XP + W7 varijantu:
1 - "1_Boot" particija, Primary, NTFS, 1GB (može biti i manja ali ne manje od 100 MB), Active tj. Boot flag
2 - "2_XP" particija, Primary, NTFS, 20 - 30 GB (ako je ssd od 5xx GB onda ne treba škrtariti)
3 - "3_W7" particija, Primary, NTFS, xy GB po želji
4 - Kreiraš Extended particiju koja uključuje cijeli preostali prostor
5 - unutar Extended particije radiš Logic pariciju "4_Data" particija, NTFS, cijeli preostali prostor
6 - ako želiš možeš Data dio podjeliti u dvije particije 4_Data1 i 5_Data2
4., 5. i 6. korak možeš odraditi i iz samih winsa.
Prvo instaliraš stariji os tj. XP, za os disk mu odabereš "2_XP" particiju a sam će staviti šta treba na "1_Boot" particiju.
Po starom dobrom običaju finaliziraj instalaciju drajvera sa x reboot izbeđu svakog.
Slijedi W7 install, za os disk mu odabereš "3_W7" particiju, sam će staviti Boot Loader na "1_Boot" particiju.
Isto tako će sam u Boot menu za XP staviti stavku (ako se dobro sjećam Erlier version nešto - nešto za XP).
Opet instalacija drajvera sa x reboot - a.
E sad štosevi:
- u XP je zgodno "sakriti" slovo / particiju od W7, to odradiš kroz Disk managment,
obrnuto (sakrivanje XP particije u W7 nije "nužno"
- na istom mjestu možeš urediti "slova" ako treba ali to radi samo za cd/dvd i/ili Data particije, ne za ove "prve" tri
- za lakše uređivanje i backup stavki Boot Loadera / menija instaliraj Neosmart EasyBCD,
treba mu .Net, možeš ga staviti u koji god os želiš,
jednostavno urediš ime stavki, koji će biti default (sam boota nakon def. vremena), ...
Ako sam šta zaboravio, pitaj.