Citiraj:
Autor adaksinjo
to što pišeš nema logike. ako je bilo vlage kad niste grijali, a ti veliš da se radilo o kondenzaciji zbog razlike u temperaturi zida, čim ste počeli grijati te vlage bi trebalo biti još više jer se razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi povećala, a ne smanjila.
čini mi se da i ti imaš drugi izvor vlage, kao i Guls.
|
Ako mu je krevet bio potpuno naslonjen na zid, iza njega je zid bio najhladniji u prostoriji.
Efekt izolacije zida iznutra.
To je logika.
Isti primjer u stanu koji sam uzeo, jedino gdje se bivšim stanarima skupila plijesan je iza ugradbenog ormara. Grijanje jednostavno ne prodire do zida, na tom mjestu je najhladnija točka i sva vlaga se tu skuplja.
Vlaga koja prodire će najćešće nadići malo boje, gleta ili žbuke na površini.
Ako nema nadizanja, a plijesan se skuplja, onda je jednostavno u pitanju hladna točka. Treba samo vidit zašto je tu hladna točka.
Preporuka ekipi kojoj se plijesan skuplja samo iza namještaja, ormari, kreveti i sl., jednostavno odmaknite od zida 5-10cm, kako bi cirkulirao zrak i zagrijao zid.
Ostale preporuke za rješavanje plijesni stoje, redovno provjetravanje, izolacija izavana, ne sušit veš u kući (odnosno, mi sušimo ali sa uključenim odvlaživaćem), provjetravat nakon kupanja i za vrijeme kuhanja.