Napokon složena i XP konfa. E6750, 2x1 DDR2, Barracuda 7200.10 320GB, ATi HD6570, Asrock ConRoe1333-D667 ploča.
Grafa naravno baš i nije retro, ali je prikladna XP-u, vrti sve igre iz tog doba više nego dobro (ako je netko slučajno zainteresiran za bencheve budem stavio), vrlo je tiha i efikasna (mini hladnjak i još manji ventilatorčić a grafa u 3d marku na 55 stupnjeva).
Retro grafe koje bi bile period correct sa C2D su pećnice, to mi sad baš i ne treba.
Ono što me najviše šokiralo i podsjetilo na dane kad je bio nov je to koliko je Core 2 Duo strašan procesor bio i koliko je bolji od P4. Na jednoj Win98 konfi sam imao Northwooda 2,8. Web bilo kakav ga ubije bez milosti, probam učitati homepage njuškala, P4 ode na 100% i tako stoji 10,20,30 sekundi...naravno, ta konfa niti nije bila namijenjena surfanju, ali samo za usporedbu.
C2D star 14-15 godina je dan danas upotrebljiv. I to dvojezgreni

Stavio gore onaj PaleMoon browser (kažu da je taj na XP optimalan za slabe konfe) i normalno se može surfati. Ok, neće se gledati 4k youtube, ali fascinantno je koliko C2D i dalje ima snage. Smiješno je da je bottleneck HDD

, slušam ga kako rošta i muči se dok se učitava malo teži site. Malo je falilo da uzmem SSD, ali se sramim reći koliko sam love potrošio na retro komponente u vrlo kratkom roku pa sam odlučio da to ipak neću raditi
Ploča nije baš nešto jer iako Asrock u opcijama nudi asinkroni overclocking ,to naravno uopće ne radi (provjerio i na forumima). Opcija je u BIOSu ali jednostavno nema nikakvog efekta

. Tako da, kao u davnim danima, dizanjem FSB-a dižem i ATA i PCI i sve ostalo. Nažalost se zato neću baš natjecati sa kolegom Alienom u overlocku, pukne već na FSB-u od 360, SATA bus ode i disk više ne boota.
350 radi, pa imam mini overklok na 2800MHz.
Inače, moram pohvaliti i XP, tako malo resursa troši a tako je fluidan i snappy na C2D. Neki dan upalim tablet sa win10 nakon tjedan, dva i odmah mi krene sa apdejtima, antimalwareima, raznim microsoft skenovima, treba mu jedno 10 minuta CPU vremena da ga smijem počet koristit, katastrofa. Jasno mi je zašto Nikky mrzi windowse više što su noviji

Ovo fino radi, ne troši nikakve resurse, ne zajebava bez razloga itd. itd. Šteta da ga se ne može danas više koristit
Sad sam ostao na toj XP retro konfi i na WIN98 konfi sa Asusovom 865 pločom i P4 2400MHz sa Geforceom2 i 256 RAM-a. Međutim sve manje sam uvjeren da pored nglide-a ima potrebe za win98 konfom. Naravno, ako se baš mora biti period correct onda nema rasprave, ali ovako praktično....ne znam. Zasad neka ostanu obje konfe, višak dijelova koje sam nakupio ću staviti kod nas na tržnicu na aukciju, pa neka odu za bilo kakve novce. Odlučio sam u startu spriječiti gomilanje starog hardvera dok ga još imam samo malo previše