View Single Post
Staro 20.07.2021., 08:34   #4730
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor 512bit.net Pregled postova
Wow, što ga ovaj čovjek hvali !!! :O
Taj bi Arapima prodao pijesak a Eskimima snijeg

Imam na Xp-u 120 Gb SSD Patriot Blast za benchmarkanje grafika, i performanse su identične onima na 80 Gb Hdd-u.

Samo podizanje sustava, 10 sec pojede POST je na razini 15 sec vs 20 sec.

Dalje, rashodovani Hdd-i od 500 Gb sa 2.000-10.000 sati, znači ekvivalent godine dana rada, u neograničenim količinama su po 10 kn komad.

Polovni SSD 120 Gb ako je 100 kn, razlika je 50x u cijeni po Tb.

Uvijek su postojale "brije" gdje je nova tehnologija svemirski brod.
Jedna sa bradom, citat kolege prije 20+ godina;

"Šta da radim sa Klamathom od 2.500 kn, kada mi za svaki ozbiljniji proračun treba Deschutes od 4.500 kn".

(a razlika u performansama na istom clocku je bila ispod 5%)

Hm...los SSD? SATA AHCI u BIOS-u ukljucen? Klon ili nova instalacija? Nekaj drugo? Imaj na umu i da SSD ak je fakat star da se moze usporit. Daj to malo testiraj...Kad sam radio u servisu dolazila nam je hrpa ljudi sa starim kantama da ih ubrzamo i SSD je bio od Boga dan spas koji je nama zivce sacuvao jer rad na tim starim kantama (najcesce lapovi) je bio da si prerezem zile. Dakle nije bio jedan vec par stotina kanti koja je nakon Upgrejda radila puuuno bolje (Windows 7 32bit je jos stavljen najcesce gore ak se dalo i komp je dobio jos 1-2 godine zivota). Dakle hrpa ljudi je izjavila da vide razliku na nezahtjevnim radnjama. U zahtjevne stvari necu ni ulazit. Ne mozes mi reci da se stvari na HDD-u koji ima vrijeme pristupa daleko vece od onog na SSD-u odvijaju jednako brzo. Nit je u teoriji niti u praksi tocno. Treba vidjet zbog cega je to tako ili je to tvoj osjecaj - daj specke konfe , koji SSD, dal je nov/rabljen , testiraj Crystaldiskmarkom, napisi sto si optimirao da pripases komp SSD-u. Covjece dok se sjetim vremena kad sam imao single-platter Seagate zbog brzine kao i piknuo SLC USB Stick (hebiga to je bilo kad je 120GB SSD kosto skoro 1000kn) neki koji je imao deklarirane brzine od preko 100MB/s - stavio OS gore i razblejio cobu kad sma vidio koliko brze sve radi i koliko je komp bio responzivniji...mislim da sam tad imao Athlon 3000...znam samo da je MBO imala neku prvu generaciju USB 3.0 implementacije koja je bila bugovita ko vrag. I od tad sam uvijek SSD koristio za OS. Trenutacno si mogu priustiti 2x1TB SSD-a u mom Y520 i NEMA SANSE da se vracam na klasicne diskove. Kad se nakon ovog vratim na ista sa klasicnim HDD-om dode mi da se propucam, kad me neko pita sta da uradi da komp radi brze za klasicne stvari - ak ne zeli SSD - ne diram komp. Danas su SSD-i ULTRA jeftini i zbilja ne vidim razloga zasto nebi barem mali SSD bio u kompu bar za OS. Ak se nema love nije nist lose koristiti hibridni sustav - mali SSD za OS a veliki 7200rpm HDD za podatke. A kaj se tice pouzdanosti - U mom starom Aceru stari Mushkin 240GB i dalje sljaka bezprijekorno. Sandisk neki cunga lunga 250GB koji koristim kao vanjski disk (dakle cesti read/write) - vec 3 godine radi bez greske. Kad sam radio jos u servisu RMA na "krepo mi disk" se prepolovio od kad smo poceli ljudima ugradivat SSD-ove. Da - i SSD se naravno pokvari al u puno manjem postotku nego klasicni HDD-ovi. Tak da
P.S.- a usporedivat SSD i HDD po GB/cijeni ti je isto ko usporedivat Ferrari, Mercedes i staru stojku i reci - to je sve isto, svaki ima ionak 4 kotaca a stojka je najjeftinija. Zisku?

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 20.07.2021. u 08:44.
tomek@vz je offline   Reply With Quote