Citiraj:
Autor Alien_200581
@ Trekkie : Sad ih još poslikaj na hrpi kao nogometnu momcad, to je slika koju čekam 
|
Polako, tek kad sredim CD-ROM na sleeperu i nadogradim Tualatin u konfi #3
Tehnički gledano, mogao bih odmah staviti TOP-G BTC drive (48X) u sleeper, što bi tehnički gledano zapravo i bila dobra odluka, jer bi brža matična (i ostatak garniture) iskoristio brže CD performanse. Međutim, nekako sam se fiksirao na onaj stariji od 24X, jer želim da izvana izgleda što starije, poput nekog prastarog Celerona 300 ili 300A (Slot 1) dok naravno hardver unutra bude pričao sasvim drugačiju priču
Citiraj:
Autor Alien_200581
Btw kad smo vec kod adison sleepera kako te sluzi taj Q6600 za dnevne potrebe tipa weba, gledanja star treka i kaj vec delaš osim retro gejmanja ? Znam da yt i browseri iz godine u godinu postaju sve "teži" pa me cisto zanima kako se drži, imam jedan slican (sort of) projekt na umu pa me zanima kaj da napravim od njega kasnije. Znam da nije stari hw ali daj nabaci specke da imam za referencu iz prve ruke. Tnx 
|
Retro gejmanje ne radim na Q6600 nego na retro konfama - zato ih i imam
Ali mi zato Q6600 (dva komada) služe za sve ostalo. Full specifikacije su sljedeće:
Mašina #1 (Coolermaster Cosmos)
CPU: Intel Q6600 @3.00GHz OC (CoolerMaster Hyper 212EVO)
MBO: MSI P43 Neo (MS-7519?)
RAM: 4x 2GB DDR2 800
VGA: nVidia GTX760 (Gigabyte)
HDD: 2x Hitachi DeskStar 320GB (SATA)
ODD: 2x Philips DVD-RW (P/ATA)
Mašina #2 (Coolermaster Gladiator)
CPU: Intel Q6600 @2.40GHz (CoolerMaster Hyper TX3)
MBO: Gigabyte P31-ES3G
RAM: 2x 2GB DDR2 800
VGA: nVidia 8800GT (MSI)
HDD: Western Digital Green, 1TB & Hitachi DeskStar 320GB
ODD: Samsung DVD-RW, Samsung DVD-ROM (+ Floppy)
U vezi performansi, rade svoj posao. Prva "Cosmos" mašina je naravno jača i brža, igram na njemu BeamNG Drive, GTA 5 i tome slično, u granicama je specifikacija osim ako forsiraš extra detalje ili puno sadržaja odjednom. YT i web rade savršeno, jedino što je Google Chrome kojeg koristim starija verzija, i onesposobljen mu je auto-update servis. Ne zbog tehničkih razloga i specifikacija, već zato što mi je bio pun k ... ufer beskonačnih nadogradnji, koje nikamo ne vode.
Nadograđivan nekoliko puta, originalno je bio kupljen 2009. godine, specifikacijama gotovo pa identičnim drugoj mašini u nastavku:
Druga mašina (Gladiator) je nešto u rangu GTA 4 ... ako možeš vizualizirati
Originalno napravljena 2007. godine kao Pentium 4, sa X1600 grafičkom sve se mijenjalo i nadograđivalo u smjeru ovog što je danas. Jedino su matična i diskovi ostali stari, sve drugo je nadograđeno na ovakav ili onakav način.
8800GT grafička je izvađena iz Cosmos mašine kad sam nabavio polovnu GTX760 ovdje na tržnici.
Edit
Ispravak, 8800GT je Gainward - nije MSI
Slika Mašine #1 (Cosmos, slikano prilikom zamjene grafe)
Slika Mašine #2 (Gladiator)
Fun fact:
Mašina #2, Gladiator se triput zapalila... Prvi put je otišao Thermaltake BlueOrb FX CPU cooler, i pošteno se "zasmrdio" procesor. Drugi put Iomega ZIP pogon (kojeg sam imao umjesto floppy diska), nešto u elektronici pogona je napravilo kratki spoj i krenulo se pošteno dimiti. Ugasio sam ga prije nego što su stvari izmakle kontroli. A treći put je otišao vent napajanja, te se isto počelo jako pregrijavati, a termalna zaštita se nije aktivirala.