Tema: Košarka
View Single Post
Staro 05.07.2021., 12:39   #5422
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Ante M Pregled postova
Mogao bi drviti nadugo i naširoko o problemima hrvatske košarke . Može se o nedostatku ulaganja, nedostatku stručnih kadrova, neradu u omladinskim školama , o propasti klubova, o tome zašto nakon mjesec dana priprema igramo 1 na 5 bez uigrane akcije , a i taj 1 igra Babo koji uopće nije bio na tim pripremama do par dana prije utakmice itd itd

Međutim, činjenica je da i takvi kakvi smo dajemo skoro najveći broj NBA igrača od neAmera. Stvar je da uz sve objektivne probleme nama na ruku ne ide ni kalendar natjecanja. Ovo što je FIBA napravila zadnjih 5 godina je zbilja uništavanje košarke. Prvo ukidanjem EP svake 2 godine. Realno, svi naši kvalitetniji igrači su ili u NBA ili u Euroligi. Pa ih nemaju obavezu pustiti na kvale za EP ili SP ili OI na kojima bi, vidi vraga, igrali baš ovi iz NBA ili Eurolige, a ne ovi što su te kvale iznijeli.

Košarka nije nogomet koji ima Fifa zagarantirane termine za kvalifikacije kad nacionalna natjecanja staju zbog toga. Kad ćeš vidit na okupu recimo Babu, Šarića, Hezonju, Ukića, Simona, Bendera, Zubca...realno vidili smo ih prije 5 godina na OI u Riu i tamo smo, gle čuda, bili na posjed od polufinala OI. Naravno da ćeš ih vidit zajedno samo na kratkim pripremama prije velikog natjecanja i na tom velikom natjecanju, svega par tjedana godišnje. Eto uzmite i to pa onda pričajmo o formi akcijama i taktici.. Tu se mora uvesti reda podhitno od strane tih košarkaških asocijacija jer ne znam kome će biti zanimljivo i košarkaški afirmativno da kvale i natjecanja igraju C ili D ešaloni nacionalnih ekipa.

Ista stvar se desila i Srbima sad, koliko oni imaju košarkaških talenata, a na koncu i aktualnog MVP-a NBA, pa opet neće igrati OI . Nije se odazvao, a jbg, nije ni čudo nakon 200 i kusur utakmica u 2 brze NBA sezone.
Onda se čudimo i našim klubovima , ali realno kako će napredovati ? Euroliga i Eurokup praktički zatvorena privatna natjecanja u koje se dolazi preko pozivnica, nema protoka. Tko bi uopće ulagao u ekipe koje igraju pred par sto ljudi ? Koga to zanima, koga će djeca gledati kao uzore ? Pa se onda čudimo kako su igrališta prazna.

Kažem ja, uz sve naše košarkaške slabosti dodatno nam otežava nered u svjetskoj i europskoj košarci pa nam onda uspjeh ili neuspjeh stanu u jednu utakmicu za koju nam ni ne dođu svi najbolji igrači.

Te probleme s terminima i NBA igračima imaju i drugi, ne samo mi. Možeš argumentirati da mi imam o najviše iako to nije jedino mjerilo. Da su uz Bjelicu rano ispali Bogdanović i Jokić i igrali za repku, teško da bi Srbi ispali. FIBA termini su problematični mnogim repkama, kao i eurolige, i dko sve te organizacije, NBA, FIBA, eurolige ne sjednu za siti stol i nađu rješenje koje bi svima odgovaralo, neće bit dobro za košarku kao sport na globalnoj razini.

Druga je razina problema za nas po meni gora - a to je loša struka i katastrofalna organizaranost košarke na lokalnim razinama, i klubova i svih saveza.

Da imamo trenera koji znaju organizirati igru i reagirati na događanja na terenu, i općenito struku koja će uistinu odgajati i učiti igrače prema modernim trendovima košarke od najmanjih kategorija, mi bi se plasirali na OI bez obzira na NBA/FIBU etc...