View Single Post
Staro 24.06.2021., 10:36   #42356
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Sve firme moraju dati dvije godine garancije, a ona dodatna garancija koja se primjenjuje na originalnog kupca je dobra volja brenda.
Ne moraju.

Europska komisija poznaje dva pojma:
1. Garancija: potpuno svojevoljna, proizvođač određuje uvjete bez zakonskog okvira.
2. Odgovornost o manjkavosti proizvoda: regulacija putem zakona, 2 godine za privatnog potrošača.

Firme moraju dati 2. a ne i 1. To je ono oko čega se spore ljudi i oko appleove politike u EU, jedan od prominentnijih primjera kako jedna godina garancije prolazi bez problema. Nisu jedini, Lenovo ganja isto već duže vremena, za privatnog korisnika su i na Thinkpadima stavili default godinu garancije.

Da se prodavači i proizvođači zainate, puno slučajeva koji se danas rješavaju "pod garancijom", a pritom spadaju u 2. ne bi prošlo. Međutim, malo firmi se odlučuje za natezanje s potrošačem jer se radi o zanemarivom broju slučajeva u cijeloj slici, pa nam maltene i namjerno zaliveni mobiteli prolaze na kulanc.

Realni primjer: kupio mobitel, prilikom prvog čišćenja ekrana sam malo jače natopio vatu alkoholom, tekućina prošla ispod stakla i zavukla se u ekran. Mobitel star 3 dana. Nazvao prodavača, rekao da je moja krivica, ali da to niti na jednom drugom mobitelu nisam doživio. Bez puno natezanja su zamijenili mobitel novim. Dakle garancija (1.) je lišena zbog utjecaja tekućine, ali zbog manjkavost proizvoda (2.) su izašli u susret. Komotno su mogli reći da se mobitel ne čisti alkoholom, pogotovo ne u tim količinama.

Tema prožvakana više puta u temi o garancijama, tamo baciti oko, slična objašnjena već postoje tamo.