Citiraj:
Autor D00D
Evo opet mene i moje AWE32. Kartica ima IDE connector, pa internet kaze da je za spojit CD drive, samo ne mogu naci zasto. Znaci ne pricamo o onoj maloj zicici s kojom se svaki SB spajao na CD audio nego bas IDE, sivi rezanac kabel.
Pa sad dok mi je komp jos otvoren, zna li netko zasto bih spojio optiku na zvucnu karticu umjesto na maticnu kak je sada?
|
Zato kolega što matične ploče u ono vrijeme (govorimo o 286, 386 i 486 mašinama) NISU imale integrirani ATA/IDE kontroler, i zato što je disk kontroler morao biti dodatno stavljen. Uglavnom su to bili all-in-one modeli koji su također imali Floppy, COM (Serial) & LPT portove, pa je broj IDE/ATA kanala bio samo jedan ... i taj je bio rezerviran za diskove.
Kako su CD pogoni došli kao upgrade ili nadogradnje starih 386/486 mašina, i kako su bili kruna "multimedije", tako su došli na ideju da stave ATA kontroler na zvučnu karticu. Zbog čega nije potrebna instalacija dodatnog kontrolera u slučaju stavljanja CD uređaja, već ga je dovoljno samo spojiti na zvučnu karticu.
Naravno, ako tvoja ploča ima ATA kontroler već integriran onda nema nikakvog razloga zašto bi išao spajati CD na AWE32. Štoviše, preporučljivo je ugasiti kontroler (preko softvera ili jumpera na kartici) kako ovaj ne bi trošio vrijedne IRQ resurse.

U mojem slučaju konkretno, CD je spojen na zvučnu, dok je hard disk spojen na VLB kontroler, sa gornje strane. Ovdje se jasno vidi da kontroler ima samo jedan IDE kanal, dok su ostali konektori Floppy (desno) i COM portovi (lijevo, uski namotani kabel)