Citiraj:
Autor zvonac
Pa oled nikad nije nit bio jeftin a opravdanje je teško nać ukoliko oled ne nabaviš za male novce, a to će bit kroz koju godinu..
Kaj upgrade s lcd-a na oled ne bi trebao biti očit, vidljiv? Ili i dalje lcd ima svojih vrlina (svjetlina ekrana, brzina odziva matrice) a koje su dovoljni razlozi da se ne prelazi na oled (?)
Imam XE9005 FALD, ak se odlučim kroz koju godinu otići na oled, jel bi to značilo neki pomak na bolje ili.. Čudno bi mi bilo dok bi mi sad neko rekao "pa nema neke razlike između oleda i lcd-a" "prelazak je nepotreban" i sl., da se razumijemo, ne gledam samo isplativost kupnje oled-a, gledam i tehničku stranu tv-a..
Ak ćemo gledat pitanje isplativosti, onda bih trebao gledat gdje oled košta 4-5tkn, onda bi se donekle isplatila kupnja, al to je na granici dobrog humora, zasada  Dal oled opravdava svojom cijenom od 7-8tkn, spram lcd-a iste cijene, mislim da da.
|
Kak sam rekao,svak ima neki svoj doživljaj slike na tv-u koji koristi,takodjer razlikuju se i očekivanja kakav bi oled trebao biti. Svijetlije scene bi mogle izgledati bolje na tom xe9005,kao i saturacija boja u istima iako je to va panel koji i nije nešto saturiran-ips je tu bolji. Tamne scene-ovisno koliko ima dobro posloženo pozadinsko osvjetljenje taj lcd. Prikaz crne je bolji na oledu,ali prikaz detalja u sjeni možda i nije uvijek.
Jača strana oled-a su naravno tamnije scene, tada su i boje vidljivo bogato saturirane. Gubitak detalja u pojedinim scenama je prisutan,ali npr u igri shadow of the tomb raider ostao sam zapanjen kako tamne scene i detalji izgledaju dobro na oled-u -To nisam vidio čak niti na crt-u. Dakle oled neke tamne scene prikazuje briljantno, neke sa malo gubika detalja ali opet jako dobro.
Ja osobno ne trpim backlight bleeding i dse na lcd-u. Nezamislivo mi je iskrcati 1000eur ii više za lcd i onda gledati probijanje pozadinskog. Kada je lcd dobro uniformiran i ako ima dobar kontrast, mozda i ne treba mijenjati. Meni čak npr i na dobrom ips tv-u ili monitoru mogu izgledati tamne scene čist solidno. ali na nekima je to prava šaka u oko