View Single Post
Staro 14.05.2021., 16:44   #362
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Uglavnom, nisu sve B460/B560 ploče iste, niti imaju iste mogućnosti. Tvoja ASRock je koliko god se solidna činila samo entry-level model iz budžet B460 paketa, te ima samo slabašni četverofazni VRM, pa si zapravo i super prošel s ovim kaj imaš. Koliko god se nekima mrsko činilo, ali to je ono o čemu pričamo otpočetka teme i zato su rezultati Rocket Lake testiranja takvi kakvi jesu kad se većina recenzija poslužila high-end Z590 ili B560 pločama, dok one budžet ne nude dosta toga, kaj skuplje imaju po defaultu.
Očito je Z serija prava stvar kod intela, ukoliko se traže sve mogućnosti..
Nažalost i cijena je svake godine sve veća za mbo na intel platformi..
Intel ima sreće kaj je jeftiniji od amd-a, a i sve mi se manje sviđa ovaj intel, srećom za mene pa postoji alternativa.

Cijelo vrijeme na intelu i većina procesora koje sam imao je bila K verzija kao i sa Z čipsetom matičnih ploči.. Nabavim obični i7 i prvi put ploču sa "drugorazrednim" čipsetom i dobim polovicu onog što nudi Z serija, ko mi je kriv

Ovo je fora, intel i7 koji je deklariran na 4.6 na sve (single core 4.8) jezgre, al ak okineš bench, takt proca pada na 4.2. Zakaj? Zato jer je ploča ograničena power limitima, znači, ak je ovo entry level model, a p.limit je otključan do 125w, da, dobro sam i prošel, čak. Dok gore navedeni asus b460 vrti power limit do opakih 210w i mislim da bi tu onda proc uspio držat takt na deklariranih 4.6..

Sad se pitam, koja je poanta imanja non k procesora na pločama u B segmentu.. Nećemo vrtit bencheve i zdravo

Pretpostavljam da Z490/Z590 i nakeljeni neki non K proc ne bi imao s tim "problema"?

Eto, pišem to sve, jer uopće nisam ni znao za te power limite, mislil sam si nekaj, to je to, neam kaj petljat po uefiju, proc radi na deklariranim vrijednostima, ali..

Stress test(cpuz) spusti malo takt procesora na 4.45, dok cinebench spusti takt još (4.2) niže, ploča daje samo 125w..
zvonac je offline   Reply With Quote