View Single Post
Staro 06.05.2021., 21:13   #98
medo
#erase startup-config
Moj komp
 
medo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,008
Probao sam i ja. Već desetak dana sam farmer i nisam još skužio zašto je navala na mining odnosno farming/plotting Chia coina.

Software je u beta fazi pun bugova i izgleda kao nečiji kućni projekt ili projekt s faksa. Do jučer se svaki drugi-treći puta nije htio syncati, a nekada bi se prestao syncati ničim izazvan.

S jedne strane sviđa mi se ideja o manjoj potrošnji struje, ali mi se ne sviđa činjenica da su mi deseci ili stotine terabajta zapunjeni podacima koji ničemu ne služe. Chia je zapravo lutrija jer plotovi ununtar farme su u biti ogromni loto listići koji čekaju da "njihov broj bude izvučen" i za to vrijeme dižu cijene mass storagea u nebo.

Kad sam počeo mreža je imala nešto manje od 500PB. Već sad ima preko 2000PB. Mali mineri više nemaju šanse već u startu, a poolovi ne postoje niti ima jasnih naznaka kada bi mogli postojati. Decentralizacija je tu failala. Cijeli projekt izgleda kao da je prerano izažao van.

Trenutno ne vidim budućnost tog coina. Vidim puno skurenih SSD-ova, te i rast cijena HDDova otprilike kao i rast cijena grafičkih kartica.
__________________
"It's not a bug, it's a feature!"
1N6pJsvusP7afu23qs1uBscK16wfcG7C8m
medo je offline   Reply With Quote