Tema: Automobili
View Single Post
Staro 05.05.2021., 11:29   #54781
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor GoGzS Pregled postova
Zamisli da si jedan od ovih 70 kWh u redu i eto, ne cekas da ti ustekas auto na punjac, nego cekas da baterija koja je nastekana na punjac bude spremna za zamjenu tebi u atuo. Potatoes - potatos.

Jedna G klasa sigurno nece imati battery pack istog oblika/kapaciteta kao jedan smart etc... Skippam ovaj val EV-a dokgle god su baterije to sto jesu.
Ovaj prvi dio mi nije jasan... Zasto bi cekao da se baterija napuni ako vec postoji skladiste sa XYZ baterija koje cekaju da ih se ugradi u vozilo?

Sto se tice drugog dijela, mislim da si isto malo omasio ceo fudbal... Evo cisto primjer...

Citiraj:
Autor Pentel33 Pregled postova
@calypso:
Kak ti se da više da tupit jedno te isto o tim zamjenjivim baterijama koje nikog živog u auto industriji ne zanimaju?
Kad god vidim tvoj post u ovoj temi znam da će opet biti o NIO i kako je to budućnost....
Jedina firma koja je to pokušala u suradnji s renaultom i nissanom je ladno bankrotirala i projekt je napušten.

Proizvođači nikada neće proizvodit aute kojima je vitalan dio univerzalan i zamjenjiv jer to niti je sigurno niti je izvedivo, to su rekli i svi inženjeri. Također su i stanice za te zamjene ogromne, skupe i kompleksne.
Drago mi je da pratis sto pisem, jer stvarno ne pisem puno na ovoj temi...

Dakle, to sto ti mislis da proizvodjaci sigurno nece proizvoditi aute koji imaju zamjenjive baterije jer je to neizvedivo (?!!) i to su rekli svi inzenjeri (argumentum ab auctoritate)... Well, ja sam isto tako inzenjer elektrotehnike, tocnije - automatike ako te bas zanima... I ne vidim zasto bi takvo sto bilo problem sa tehnicke/tehnoloske strane... Zapravo, postoji dokaz da stvar funkcionira (NIO?)... Ukratko - pricas gluposti...

Inace, ako vec baziras argumentaciju na bazi rekla-kazala nekog inzenjera, molio bih te dokaz (znanstveni rad ili neki drugi oblik tehnickog dokumenta) koji potkreljuje tvoje tvrdnje... Novinarska naklapanja, Youtube intervjui ispod kojih pise 'inzenjer i direktor svemira' me ne interesiraju jer ne sadrzavaju dokaze...

Sto se tice stanica za zamjenu baterija, ne znam otkud ti ideja da su ogromne, skupe i kompleksne? Po cemu su ogromne i skupe? A kompleksne? Sto tocno ima kompleksnog u robotiziranom postrojenju?

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4