Tema: Automobili
View Single Post
Staro 05.05.2021., 08:20   #54765
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
UFO =/= svemirski tanjur

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
bez potraznje nece biti ni ponude... tako da, slazem se, forsiraju elektro iako nema (danas) infrastrukture da se svi prebace. isto tako, ako se usporedi infrastruktura danas i pred 5 godina, vide se jako velike razlike. a nitko vise nece usporavati.

Sto se tice CO2, ako ove brojke gore stoje, racunica je vec odlicna, a svakako ide na bolje. Ukupni prosjek za hrvatski "mix" je 120 gCO2/kWh, za njemacku je 401 gCO2/kWh

Hrvatske elektrane = 120g CO2/kWh
Elektroauto = 0,25 kWh/km (ID3 ~0,22, Tesla 3 ~0,19, Zoe ~0,17)
Total = 30g CO2/km (26, 23, 20) u Hrvatskoj
Total za njemacku je 401 * 0,25 = 100 gCO2/km

Moj dizel Focus u istom rezimu voznje ima 159gCO2/km.

Prije nego mi netko skoci za vrat, kod elektroauta je najveci dio CO2 zapravo u proizvodnji, tako da treba 100000-300000km (ovisno koga / koju studiju se pita) da bi se postigla pozitivna bilanca. brojka koja ce se s vremenom takoder poboljsati.
ne treba zaboravit da ipak termoelektrane nisu ljudima ispred nosa u gradu, što se za automobile ne može reći. Prelaskom na EV se ipak iz gradova miče onečišćenje kao i buka.

Ako gledamo izvor energije, kod proizvodnje goriva se također troši energija i stvara dodatno onečišćenje (crpljenje nafte, rafiniranje, transport itd), a bogami nešto i u proizvodnji ICE automobila. Tako da nije baš fer usporedit CO2 iz proizvodnje energije s onim što ide samo iz auspuha, zanemarujući ostatak lanca.

Daleko smo od neke prekretnice prema EV, ali dobro da se "guraju" jer se i razvoj ubrzao pa ćemo valjda vidjeti i neki značajniji skok u razvoju baterija.
nub je offline   Reply With Quote