Citiraj:
Autor Brko
To je još i dobro. A zamisli kad je meni "PC stručnjak" (za kojeg je tad gro ljudi tvrdilo da je kužioc te ga preporučavalo jer kupuje Hacker i Bug, pa sam i sam kao totalni laik i neznalica povjerovao debilu) rekao da kad budem kupovao prvi komp uskoro (kraj 2001 poč 2002) da je za grafičku i njenu snagu bitno da ima što više RAMa.
I tako da u svom prvom kompu s početka 2002 imam grafu sa 64MB RAMa i čudom se čudim kako mi Soldier of Fortune 2 trza i šteka a kolegi radi glatko na "slabijem" kompu jer je imal i slabiji CPU i manje RAMa i najbitnije - duplo manje RAMa na GPU dakle DUPLO slabija grafička
Na moje zaprepaštenje i pitanje "koji qrac" kolega sa "slabijim kompom" mi otkrije tajnu velike moći da me "kužioc rosno zajebo" njegova ima nešto što se zove nVidia, a ja imam nešto što se zove SiS 315 pa da zato meni trza a njemu radi glatko...
Da ne prepričavam sas što sam kužiocu sve izgovorio i naplatio preko sestre, kroz par godina kad sam i sam pohvatao sve i bio "u toku", shvatio sam kakva je lik bio neinformirana budala. Da je tad bilo Jutuba, lik bi bio zvijezda ko ĐejTuSenc. Takav materijal čovjeka otprilike. Dan danas nema pojima.
Da stvar bude još bolja te u onome kaj se uvijek događa meni da određene stvari proživim 2-3 puta kroz određene periode, naletim na istog morona 2008.godine u zimsko blagdansko doba u jednom restoranu. Sjedim i čekam kolege da dođu na gablec, a on stol do mene, slaže liku komp i čita mu s nekog papira komponente. Taman htio odreagirati ali došla moja ekipa. Fascinantno da je lik i dalje "kužioc"
Poanta priče - znao si sa 11 godina više nego samoprozvani stručnjak s renomeom i preporukama od 25 godina tada koji je kakti i radio u jednom lokalnom IT shopu/servisu. Kasnije mi je bilo jasno zašto je radio u navedenoj radnji. Gazda je bio na ivici bankrota pa je jedino ovog mogo tak malo platit pa bolje ikakav nego nikakav 
|
Hehe, uvijek se nađe jedan takav. I ja sam radio istu grešku, i dosta dugo vjerovao u istu filozofiju - više VRAMa, bolja grafička. To su uostalom svi proizvođači kartica i željeli, pa su zato sve one kartice i dolazile sa šminkerskim kutijama, na kojima su velikim slovima i brojevima pisale brojke "32MB", ili kasnije "64MB", kao nekakav veliki adut koji diktira sveukupne performanse same kartice.
Isto tako, negdje 2003 ili 2004. nije mi bilo jasno zašto moja Matrox Millennium G450 (sa 32MB VRAMa) nije mogla podignuti Trainz Railroad Simulator 2004, i zvao sam tipa koji mi je spržio igru žaleći se da mi tamo nešto prijavljuje DirectX grešku, i da igra ne radi. Kako je to moguće kad imam 32mb, a u uputama jasno piše da je minimalni sistem req. "32mb"
Iako si me možda krivo shvatio. Moje je mišljenje onda bilo da ATI nije u mogućnosti proizvesti grafičku, sposobnu za 3D ... a ne da moja Rage IIc "ne može napraviti, renderirati 3D" (što bi tehnički gledano bilo istina) Kao, ATI je nesposoban za 3D pa me zato i čudila ta njihova reklama u Hackeru
Citiraj:
Autor Overclock
Nemrem vjerovati kakve blasfemije se tu desavaju....
cisti 3d akceleratori koje su drugi dostigli i pretekli....NIKAD! elektroni u 3dfx chipovima putuju brže od svih ostalih, time su laksi i otpor je manji, te je slika u svakom pogledu bolja, cak i s manje FPS-a! Facts!
Nije Trekkie vlč., već minimalno 3dfx biskup ako ne i prorok, kojem se sam 3dfx u obliku goruceg durona ukazao i uputio ga da skuplja relikvije.
|
Hehe, samo se ti zezaj... Ovo sad zalazi u debeli OT, ali čitao sam vrlo slične postove na jednom Audio (HiFi) forumu na temu pozlaćenih power kabela.
Naime, postoje neki audiofili koji tvrde da im je nadograđivanje priključnog kabela na gramofonima (sa standardiziranim IEC power priključkom) podiglu kvalitetu zvuka na potpuno novu razinu, i kako je to "must have" nadogradnja za svaki gramofon koji nudi takvu mogućnost.
Meni osobno ta logika baš i nije bila jasna, i pitao sam čovjeka neka objasni tu svoju filozofiju, po čemu je on to zaključio da pozlaćeni kabel za napajanje rezultira boljim zvukom. Isto tako, "podsjetio" sam ga da ČAK ako i spoji gramofon na kabel sa pozlatom, taj isti kabel bude bio spojen u zid ili produžnu letvu gdje je "običan" metal, ili u najboljem slučaju bakar, i da ta utičnica ili letva bude išla u zidne instalacije koje su ni manje ni više nego bakrene. Isto tako, sam gramofon ima spojen trafo "običnim" kabelima, pa kako god okreneš imaš "bottleneck", osim ako ne staviš pozlatu na SVE instalacije u kući ili stanu.
Da se razumijemo, pozlatu Cinch/RCA terminala još mogu razumjeti, jer je gramofonska zvučnica izvor/generator struje sam po sebi, i riječ je o ultra malim voltažama od 3.5mV ili nižim ... tim više ako koristiš MC sustav, pa je stoga bolja propusnost i pozlata poželjna za bolji signal i eventualnu interferenciju. Ali i to je već priča za sebe, i zadire u još veći OT.
Uglavnom, konkretni odgovor nisam nikada dobio, a cijela je priča prerasla u svađu između jedne i druge strane, pa sam odustao i povukao se iz daljne rasprave.