Citiraj:
Autor Vuco
Možda glup primjer, ali ja sam odvozio jedno ljeto sa zimskima (jer sam procjenio da će biti bolje na ljeto nego ljetne što sam imao; Energy Saver). Nakon ljeta, došla jesen i prvi dan što sam vozio na temp oko 0°C i ljigavo, išao sam po nove gume. Ta guma je bila za takvo što - opasna. I to rijetko stvarno govorim da me neka guma, ne razočarala, nego da sam smatrao da je opasna. Stisnuo sam kočnicu i onda je na masnoj podlozi išla brže...
CC+ sam odvozio tu zimu (nije bilo snijega ništa u ZG-u), ljeto i onda sam ovu zimu prvi puta bio na snijegu sa njome po autoputu i to je odradila bez problema. Di najbrži jure 120-130, ja sam išao 100. Više po bljuzgi nego utabani snijeg. Mijenjanje traka na AC nikad nije ugodno pri toj brzini, ali problema nije bilo iako se ESP javljao na ploči jer su se gume očito različito okretale.
Eto jučer komotno povratak iz Rabca 145kmh po AC dok pada kiša i puše vjetar kroz Gorski kotar. Nema straha, za takve uvjete super guma.
Je li velika razlika između CC+ i zimsko/ljetnog seta što sam imao na ovom autu ? Po ljetu jest (CC+ je osjetno bolja u kočenju po mokrom), po zimi mi se čine iste. Fabia je sa Barum/Sava zimskim gumama mogla ovog Megana staviti u džep koliko je taj auto išao po snijegu bolje (ista širina guma). Nisam siguran da bi Megane 2 sa najboljom zimskom gumom izvozio što sam vidio da su neki sa CC+ izvozili na Renault forumu (ali drugi auto). Vjerojatno bi više dobio ulaganjem u ovjes nego u gume...
|
CC+ (ne znam za CC2, ali recimo CC prva generacija su bile bolje od CC+ po pitanju držanja na mokrom, ali nešto malo) su općenito jako dobar izbor za ljude koji ne žele imati dva seta dobrih guma.
Moje mišljenje je da je CC+ bolji od 2 seta prosječnih guma. Bit će jednako dobar ili bolji po ljeti od prosječnih ljetnih, a po zimi će biti nešto lošiji od prosječnih zimskih, ali ne toliko da se isplati imati dva seta i gubiti vrijeme (i novac).
Smatram da je CC(+, 2..) bolji od 2 seta jeftinijih guma, i da tu ne treba trošiti riječi.
Ali ako se netko često vozi po bregima (zagorskim, velebitskim, dalmatinskim, alpskim....) bi trebao imati vrhunske zimske gume, dakle 2 seta. CC+ je miljama bolji od običnih ljetnih za recimo bočna parkiranja po snijegu (kad ralica napravi snježne zidiće između ceste i parkinga) i kod promjena traka (opet zidići), ali sam s pravom zimskom ipak osjetio veliku razliku u tim situacijama u odnosu na CC. U mom slučaju je bila riječ o Continental T860, dakle top zimskoj.
Znači razlike između dobre zimske i CC postoje i velike su. Ali i dalje smatram da je za većinu vozača CC sasvim dovoljna guma i poprilično bolja od ljetne po zimi.
A to vam govori vozač koji se dugo (i uspješno) vozio sa ljetnima po snijegu. Uključujući i jednu top mećavu u Zagrebu kad mi je samo u 2 sata što je auto bio parkiran, napadalo preko 20cm snijega.
Doduše tada sam vozio auto sa gumama 185/14 i auto je bio 1.3 benzinac, dakle mali okretni moment...
Da mi je bilo svejedno vozit po mećavi s ljetnim gumama, apsolutno nije, adrenalin je bio jako visok, vozio sam se 20... ali uspio sam.. i uparkirat se čak (ne bočno

)
Ali ni CC u takvoj mećavi ne bi bio neki show, za takve mećave je ipak prava zimska guma.