Citiraj:
Autor xlr
Hvala za info. Svaki put kada mi netko shera tako detaljno te stvari, mali dio mene odluci ostati podstanar i poslati sve u krasnu p.m. dok oko mene ljudi grade i zive u kucama godinama prije nego dobiju gradjevinsku. Jer opcina je komedija kakve u tvom kraju vjerojatno nema  !
|
6 mjeseci mi je trajala izrada projekta i sakupljanje potvrda glavnog projekta, a onda je krenula tortura od godinu dana čekanja na izdavanje građevinske dozvole jer why not. u tih skoro 2 godine smo ušparali više nego smo planirali tako da ima i nešto dobro u tome. krenuli smo s gradnjom tek nakon što je građevinska dozvola bila pravomoćna, a zaboravio sam ti napisati da prije početka radova moraš napraviti PRIJAVU POČETKA GRADNJE:
Citiraj:
Početak građenja dužni ste pisano prijaviti nadležnom upravnom tijelu za graditeljstvo i prostorno uređenje najkasnije u roku od osam dana prije početka građenja. U prijavi početka građenja nužno je navesti klasu, urudžbeni broj i datum izdavanja građevinske dozvole, odnosno oznaku glavnog projekta (za jednostavne i druge građevine i radove), izvođača i nadzornog inženjera, te uz prijavu priložiti dokaz da je u katastru formirana građevna čestica, ako se gradi građevina za koju se određuje građevna čestica.
Nadležan ured za graditeljstvo i prostorno uređenje će u roku od pet dana od primitka prijave početka građenja o tome obavijestiti Ministarstvo unutarnjih poslova, građevinsku inspekciju, inspekciju rada, upravno tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za utvrđivanje komunalnog doprinosa i tijelo nadležno za utvrđivanje vodnog doprinosa, a građevinsku inspekciju i o tome je li prijava potpuna.
|
ljudi misle da sve ovisi samo o susjedima jer kao ako te oni ne prijave, sve će proći ok i bez građevinske dozvole. inspekcije i ministarstva su se zadnjih godina pomalo modernizirali i digitalizirali tako da i bez špijuna susjeda koji su do sada slali prijave, oni vrlo brzo na ovaj ili onaj način skuže da se nešto radi bez građevinske dozvole.
ako znaš točnu lokaciju gradilišta ove vijećnice iz Medulina, aj baš na linku provjeri jel dobila građevinsku dozvolu:
https://ispu.mgipu.hr/
nije mi jasno kako tvoji prijatelji žive u kućama koje su napravili bez papira jer je od nedavno stvar vrlo jednostavna: dođeš na HEP i tražiš priključak struje i prva stvar koju te traže je pravomoćna građevinska dozvola. isto vrijedi i za vodu, odvodnju, plin. druga stvar je ako su srušili staru kuću pa su izgradili/dogradili novu, ali ako su prešli te stare gabarite, opet im treba glavni projekt, građevinska dozvola i sve identično kao da gradiš sve ispočetka.