View Single Post
Staro 26.03.2021., 20:04   #3450
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Probao sam malo OC-at, prvo sam izguglao da se procu bez frke može dat 1.9V....ali bi ja rekao da za to treba imat neko pošteno hlađenje. Gore već je TT volcano 12+, i može taj bakreni mališa dosta, ali mislim da ovo čudo nebi ohladio kako treba. Ugl 2,6ghz na 1.8V neće u win (mislim da sam probao i 1.85 i 1.875 i na nekoj od ovih vrijednosti je ploča počela urlat preko PC speakera i reko OK, očito previše V), 2,5 mislim da nisam ni probao, na 2,4ghz je stabilan na 1,775 (probao sam na 1,725 i nije bio stabilan) i na kraju sam ga pustio na 2,2ghz jer mu tu treba samo 1.65V i tu je stabilan, evo ga još vrti prime (hwinfo zapravo pokazuje 1.6V, očito ploča dobrano dropa). Moram priznat da sam zaboravio kako su ti stari procovi imali relativno visoke temp u idleu (nisu spuštali takt, tj barem ne kod OC-a), a kad se pokrene prime, temp raste jako jako polako u usporedbi sa ryzenom koji temperaturno eksplodira u sekundi, baš ga moraš pustit kakvih 1h+ da dobiješ neku max temp.
Nisam htio skidat kuler i mjenjati pastu jer sam se sjetio kako je lako okrhnuti jezgru, sam kuler je čist ko suza, bez zrnca prašine. Nemam onaj bakreni rubnik (copper shim) koji je čuvao jezgru od drobljena, više mojih frendova je u ono doba okrhnulo svoje. Najjači je bio jedan Duron 700 kojeg je falio baš pošten komad (kakvih 25%) i uredno i stabilno je radio na 850mhz.

Išao sam i istestirat grafu u furmarku. E ona se zagrijava jako brzo.
Prvi đir je išla na 81 stupanj. Gledam, pušem u taj kuler, izgleda čist.
Ma reko ajd da ju rastavim, rastavim ju, a unutra dekica od prašine i neko usrao cijelu grafu sa onom old skul pastom koja ima srebra u sebi...memorijske čipove sam probao očistiti bolničkim alkoholom, ali su ostali sive boje.
Sve sam dobro počistio i namazao Artcic MX-2 pastom.
Furmark 20 min, mislim da nema uopće smisla više od toga, 71 stupanj, plus je pala i temp VRM-a. Jedino je grafa glasna, preko rivatunera sam joj sa fixnih 53% spustio na 38% brzinu venta, tiša je malo, ali to je i dalje mali aviončić. Auto opcija za vent je zasivljena, šteta da nema neku automatiku ovisno o temperaturi.
Ali ja se sjećam da sam ja na svoje grafe u to doba većinom stavljao onu Zalmanovu lepezu i slične aftermarket kulere, em nečujni, em grafa hladnija.
Skužio sam i da ova grafa ima uvijek isti clock 350/500(efektivno 1000).
Pa kad je nV uvela 2D i 3D clock?

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 26.03.2021. u 20:09.
Disco je offline   Reply With Quote