Citiraj:
Autor c-shadow
Koja je tvoja preporuka distre za kućni/radni stroj s koliko-toliko ažurnim i stabilnim paketima?
Gedora, Mint?
Jubuntu pada na kriterijima stabilnosti paketa i na instalacijskoj/upgrade proceduri za što su krivi njihovi maintaineri. Još nisam došao sebi kako mi je sambu deinstalirao 
A kako je Mint baziran na jubuntu, opet isti kuki. Ili otići direkt na debilan i pomiriti se sa starim paketima.
Nazafrkavao sam se s Archom pred nešto godina i odustao, ali zato Manjaro kad sam probao koju godinu kasnije je prošlo pristojno. Problemi počinju kad nešto iz AURa potegneš pa to ne radi 
E, da, snap i slične gluparije mi ne igraju.
Radije dignem virtualku ako mi treba za posao. Ionako sam poslovno više vezan za alate koji su primarno windows pa mi je virtualka + remote za to najbolja.
|
Problem sa mintom je baziranost na ubuntu.
Problem sa debianom (na kojem je baziran ubuntu) su opet veliki skokovi u nadogradnji na iducu verziju - kratak support i velike razlike u verzijama.
Manjaro je u mom srcu i dalje broj jedan, ali me previse puta razocarao kod nadogradnji.
sto se tice servisa tipa samba i sl.(citaj serverskih) nema do centos-a. 8-mici je EOL 12./21., 7-mici 7./24. ali to su prastari paketi za vrtiti na desktopu (bar su meni prastari) i uspjeli su sjebati distru, jos se ceka novi kralj servera.
Mozda Fedori nisam pruzio dovoljnu sansu, ali one stvari koje sam htio su zahtjevale puno vise posla sto je na Mintu proslo iz prve i bez prtljanja (potpuno razumijem Linus Torvaldsa iako on koristi Fedoru (bar tako pise na webu)).
Mint 20.1 ima EOL 4./25. Arch i manjaro bez AUR-a su bezveze. Po meni je to najbolji sellpoint, uz kod Archa buildanje od pola. Od nule bi bili Linux from scratch, gentoo i sl bolestine.
Muke su to i jos je teze nekome preporuciti i reci "E - to je najbolje!" zato i imamo ovakvu situaciju sa
prakticno beskonacno distribucija. I onda imamo problem sa hvaljenjem svog konja i tu dolazimo do usecase, sto treba tebi i sto ce tebi raditi najbolje. itd.
Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica
mislim, budimo realni.
Za desktop experience je Windows bolji, bez obzira koliko volim Linux.
Za poslovne scenarije mi je puno bolje i praktičnije raditi u Linuxu, fleksibilnost je na toliko razina da boli glava.
Meni je uvik bilo bitno da mi nešto radi. Iskreno, ako se traži stabilnost, tu je Debian i gotovo (BSD neću spominjati, to je druga razina, a uostalom, nema Docker podršku).
|
Kod mene je doslo do toga da na Mintu vrtim dvije windows VM u virtualboxu. na drugim strojevima imam dualboot, na cetvrtom iskljucivo Win10. Sve ovisi o tome sto radim i cemu sluzi. Nisam neki uber frik, svoj posao mogu raditi na bilo kojem os-u.