View Single Post
Staro 14.03.2021., 12:54   #3244
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Khm, još sam 3 godine mlađi i sličnim stopama ko Trekkie, htio sam komp valjda prije nego sam krenuo u školu, pa ga stari kupio u mom trećem razredu osnovne - dakle s mojih 9 godina
Prvo dos igrice, pa osnove s BASIC-om.

Samo je Trekkie debelo podmazan upravo s tim razdobljem, divota za čitati i pratiti.
E, ali to nije cijela priča... Lijepo sam rekao ovdje u temi da meni "Adison" nije bio prva konfa ... ta čast je pripala mojoj 486-ici (DX2, 66MHz) koja je bila kupljena negdje 1994. godine. A tad sam bio još mlađi, i išao u drugi razred osnovne

Ali da se razumijemo, u ono vrijeme znao sam baš i SAMO igrati igrice, eventualno raditi u Windowsima 3.11 i DOSu. Ali ništa hardverskog, u stvari mislio sam (nekako sam to povezao, ne pitaj me kako) da ako uključim "Turbo", Doom 2 bude bio još teži i opasniji, pa sam ga uvijek gasio kad sam se bojao da me budu ubili

Citiraj:
Autor Alien_200581 Pregled postova
Svaki put kad dođem na Trešnjevku raskapati kante psujem produzne i taj retardirani setup di si gimpas srednju uticnicu Doma imam ovo prase iz linka ispod za svoj "ured", ali kod stare sam osuđen na ovaj drevni bijeli produznjak plus neke jeftilene od 20-30 kuna jer moja stara ima neobjasnjive tendenciju gubljenja produznih kabela. Tj. u citavoj kuci na neku foru uvjek imas sljedece :
a)onaj bijeli antikni produznjak
b)produzni na kolutu od 20m ili tak nesto, naravno 1 na 1 pa je useless
c)produzne od telke i slicno koji su maxed out.
d)produznjak koji sam ostavio tamo prosli vikend (50/50 sansa)

Ovaj pod d svako malo nestane kao u x-filesu. Zato sam odustao i vozim se uvjek u autu sa malim x3 produznjakom od 20-30 kuna u gepeku. Kad E.T. ukrade produzni pod stavkom d, uzmem taj iz gepeka i kupim prvom prilikom uz speceraj jos jedan u ducanu, pa se taj vozi opet dalje dok se situacija ne ponovi. To i kolut od 50m UTP-a, ali to je vec druga odvojena prica
Ma, onaj antikni bijeli je najbolji! Ozbiljno, pitaj se - tko bi danas takvo nešto proizveo?!

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Trekkie, di je slika tog elektrokontakta?

Ono što me smeta kod većine ovih novih šuko produžnih (obična varijanta, ne zaštitne letve) je:
- rupe su preblizu
- nema mogućnosti za zašarafiti na podlogu
- rupe su u većini slučajeva zakošene pod 45 °C pa malo deblji utikači ne idu unutra jedan pokraj drugog.

Orijentacija rupa je uvijek problem, najgora varijanta mi se pokazala ova sa zakošenima, nakon toga s rupama poprečno na letvu. Ova uzdzužna još donekle, ali naravno ovisi o korištenim utikačima i adapterima.

Ustvari, koju god orijentaciju rupa odabrao, uvijek se nađe barem jedan adapter/punjač koji smeta. Kao ovaj zadnji desno, taman našao produžni koji ima uzdužno rupe i onda se nađe neki adapter koji će "potrošiti" dvije utičnice
Slika je bila stavljena odmah ispod posta ... možda imaš neki pop-up blocker koji ju je filtrirao? Evo ti još jedna ... klasični primjerak kojeg garant imaš negdje kod sebe:

Uglavnom, vezano za orijentaciju rupa... Stvar je puno kompliciranija nego što izgleda. Oni, većina vas vjerojatno ovdje u temi koji se koliko-toliko bave strujom, znaju u čemu je problem. Razlog što se rade bočno-položene utičnice (ili eventualno okrenute za 45°) je zbog načina na koji je letva sastavljena. Imaš dvije tračnice, sa otvorima za trošila, odnosno njihove utikače. I to je to, postavljene su paralelno, a kroz sredinu ide treća "tračnica", na kojoj su uglavnom zavarene "kukice", odnosno kontakti za uzemljenje.

Međutim, kad položiš utičnice vodoravno onda imaš problem... Ne možeš imati direktnu liniju lijevo i desno, jer bi to značilo da su faza i nula na istome mjestu. Pa je lijepo Elektrokontakt napravio jednu dugačku tračnicu sa lijeve strane, jednu desno, i jednu gore-lijevo ako se ne varam. Tako da ti shema takvog kabela izgleda kao na slici ispod, a takva proizvodnja je puno kompliciranija i skuplja od ovih običnih letvi sa bočno-položenim utičnicama.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@c-shadow
Pokvariti ću ti koncepciju ali pogriješio si, "ovaj zadnji desno" ide prvi zarotiran za 180 / kabel prema livo ... tako ne gubiš utičnicu

A o produžnima bi se svašta moglo pričati ... nekad se radilo kvalitetno, da se može rastaviti i popraviti a sad je dobar dio uvozno smetje ...
Ove APC - ove jesu uvozne al i dobro napravljene. Usput pogledajte njihovu Lifetime warranty ako već niste.
Upravo ono od čega sam i krenuo. Ovo što ima Alien je neuništivo! Danas se zato proizvodi šrotex koji je zaklaman zakovicama, ili nekakvim super ljepilom i nema teorije da to otvoriš ako nešto krene po zlu. Imao sam neki klasični produžni sa prekidačem, koji se od upotrebe raspao... Trebalo je promijeniti baš i SAMO prekidač, ali nisam mogao izvaditi ga iz letve. Krenuo sam to malo forsirati, mislio sam si "što bude, bude" - i puklo! Sve je završilo u kanti.
  Reply With Quote