View Single Post
Staro 14.03.2021., 00:55   #3237
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Alien_200581 Pregled postova
Haha, zanimljivo ovo što kazes, od zenine frendice sa posla sin je opsjednut kabelima i strujom opcenito. Mali ima doma kolekciju produznih, bozicnih lampica i slicnog i stalno nekaj s tim spaja prespaja ustekava itd. Kada sam cuo da voli prckati po zicama donirao sam mu jedan 120mm kojem sa odrezao konektore jer su mi trebali za neki vrag, bio je presretan i odma ga je ukomponirao u neki svoj device. A najveci highlight mu je bio prosle godine kada je na neku foru dobio poziv u tvornicu kabela di se rade raznorazni tipovi produznjaka i slicnog, poslje sta sam cuo od zene cak je i meni zvucalo zanimljivo za pogledati. Naravno da je zena odmah rekla frendici neka dopelja malog za vikend na trešnjevku pa nek se ja i on igramo svaki sa svojim žicama a njih dve da idu na kavu

A i ova moja 4godisnja carica je pocela pokazivati interes, vec mi je ukrala jednu tipkovnicu za svoj "kompjuter" pred pola godine. Stavi si neku kutiju ispred kao improvizirani monitor i onda lupa po tipkovnici i trabunja da je na poslu i da mora raditi na kompjuteru Ali taj joj je vec postao preslab, jucer sam morao naruciti Hello Kitty "laptop"... Kaj sve nebuju izmislili.

Klinci su zakon
Hehe, sad si me podsjetio... Bila je negdje 1989, 1990. godina... Obiteljski prijatelj je želio okititi bor, kad je shvatio da mu lampice ne rade. U međuvremenu smo mu došli u posjete, i čim sam vidio lampice na stolu, počeo sam po njima petljati i pitao ga što nije u redu? On je rekao da nema pojma, ali da nema vremena (ni živaca) se gnjaviti sa takvim stvarima.

Međutim, ja sam krenuo testirati jednu po jednu, spajajući ih na bateriju sve dok ne dođem do one pregorene. Vidjevši moju volju i strast prema struji, ponudio mi je analogni multimetar (i objasnio mi kako ga koristiti), te sam mu kroz nekih pola sata uspio pronaći uzrok kvara

Ali da, posebna strast je bila prema produžnim kabelima... Rastavljao sam ih, sastavljao, modificirao, svašta! Ono što su nekome bile Lego & Duplo kocke ili Bburago, meni je bila struja i žice. Također sam imao blagu "opsjednustost" duplim utičnicama ... kako to funkcionira, gdje je magija, i kako se to iz jedne može dobiti dva priključka?! Obično sam ih imao nekoliko komada ovako za zabavu i analizu, Elektrokontakt-ove. A kasnije i njihove produžne kabele (slika ispod)

Danas kad ih gledam, moram priznati da su genijalni. Jedini dizajn koji je omogućio "horizontalni" položaj utičnice, i tako riješio problem preklapanja utikača (ili kabela). A dvije produžne letve koje mi je poklonio pokojni djed (negdje 1990, 1991. godine) imam i dan-danas, i upravo rade svoj posao dok ovo pišem, jer na njih imam spojen komp i ekran u koji gledam
  Reply With Quote