View Single Post
Staro 06.03.2021., 12:58   #3104
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Printeri se nikada, ali NIKADA ne stavljaju na krevet, tepih....
Zanimljivo... Misliš zbog očitog razloga, curenja tinte? Ili postoji neki drugi razlog?

Citiraj:
Autor Alien_200581 Pregled postova
E, ali ovaj moj nije bio laserski... Običan HP InkJet, a u trenutku slikanja na krevetu nije ni imao instaliran cartridge. Jasno se može vidjeti na jednoj od fotki da je caddy, nosač u kojeg se stavlja ispisna glava prazan. U stvari, upravo ga je to na kraju i koštalo "glave", otišli su kontakti i više nije prepoznavao cartridge (i počeo bacati nasumične greške), zbog čega je završio na e-otpadu.

Citiraj:
Autor Alien_200581 Pregled postova
Slike su super, ali mene više zanimaju priče sa požarom i explozijom btc-a . Tako da daj malo "elaborate on those". Siguran sam da i ostale zanimaju detalji.

Moj osobni vrhunac karijere je bila instalacija maticne bez standoffa (i popratni smradovi i bijeli/ostali dimovi), nista ovako zabavno
Ne, ne. Nije bilo požara sa BTCom... Samo je eksplodirao. A Thermaltake BlueOrb FX se "zapalio", ali to nije toliko zanimljivo jer svi možemo pretpostaviti što se dogodilo.

Najvjerojatnije je pregorio motor ventilatora (jer je dan prije još normalno radio i vrtio, kao i dobar dio dana nakon toga, kad se ovo dogodilo), a kako nisam obraćao pozornost na unutrašnjost kompa sve dok se ovaj nije usmrdio i počeo zaudarati na izgorenu plastiku, stvar se zakomplicirala i lopatice ventilatora su se doslovce rastopile na Pentiumu 4 kojeg sam imao i koristio u ono vrijeme. Da nije bilo thermal throttling-a, kao i shutdown temperature zaštite u BIOSu, cijela stvara bi izgorila.

Nego, da odgovorim na pitanje o BTC DVD-RW pogonu... Imao sam taj DVD-RW valjda nekakvih tjedan dana, nisam ga stigao ni iskoristiti za ono zbog čega sam ga kupio, kad sam stavio jedan stari "Traxdata Gold" CD unutra, jer sam želio igrati Sim City 3000. CD je bio star, i prošao je dosta toga kroz godine ali nije nikad imao ili radio nekakve probleme.

Vrtio ga je neko vrijeme, igra je radila OK i onda u jednom trenutku, bez ikakve najave ili naznake da se to bude dogodilo - čuo sam glasnu eksploziju "plastičnog" zvuka. Spustim pogled dolje ispred kompjutora i vidim gomilu šrapnela i ljuskica od CDa kako još ispadaju iz BTCa, a sama ladica uređaja je bila izbijena van, polu-izvučena i puknuta.

Sjećam se da je u ono vrijeme eksplozija CD i DVD pogona bila mit. U stvari, taj mit je bio toliko jak da su ga se čak dohvatili i legendarni MythBusteri. Postoji epizoda posvećena eksploziji CDa, gdje su zaključili da je moguće, ali malo vjerojatno.

Ono što se dogodilo je zapravo bio slijed nesretnih događaja... Traxdata je bio star, često korišten i najvjerojatnije pun mikro pukotina, koje nisu vidljive golim okom. E sad, kako je brzina 52x CD-ROM pogona negdje oko 27,500 okretaja u minuti, možeš pretpostaviti što se dogodilo. Disk je počeo rezonirati, gravitacijske (centrifugalne) sile su ga rastrgale na komadiće, i razletio se u tisuće komadića plastike i folije, koji da nisu bili zatvoreni u metalno 5.25" pakiranje izazvali bi ozbiljne ozljede. Šteta na BTCu je bila terminalna, laser je bio zdrobljen, mehanizam ladice puknut i nasilno otvoren od inercije diska, a sva elektronika uništena.

Odnio sam BTC u servis "Feniks Kompjutora" gdje sam ga i kupio, te rekao čovjeku da mi je eto pogon eksplodirao i da tražim zamjenu jer je ovaj očito bio pokvaren

Tip je okrenuo DVD naopako jer je čuo zveckanje unutra, i u tom trenutku je ispao komad CDa, gdje se jasno moglo vidjeti da flomasterom piše "Sim City 3000", ali nije ništa komentirao. Rekao mi je da budu razmotrili moj zahtjev za reklamacijom, te mi nakon nekog vremena dali nov, zamjenski pogon kojeg ste vidjeli na slici ... LG. Isto tako, nedugo nakon ovog incidenta, stavljena je klauzula da jamstvo NE VRIJEDI u slučaju štete prouzročene neispravnim medijem. Sumnjam da sam bio JEDINI koji je došao reklamirati istu štetu, uzrokovanu istim problemom ali isto tako nije nas baš bilo ni puno... U protivnom ovo ne bi bio "mit", i pričalo bi se o tome u časopisima, bilo bi negdje nekakvo upozorenja na posljedice korištenja starih CD & DVD diskova.

Citiraj:
Autor The Sydney Morning Herald
Stadje found that today's high-speed 52x CD-ROM and 16x DVD drives stress the delicate plastic-and-metal disks they read. In lab tests at Atlas Copco Controls, spinning optical disks at top speeds - up to 30,000 revolutions per minute (rpm) - resulted in severe damage to the ceiling and the protective metal sleeve that encased the test spindle. At 52x CD-ROM speeds (27,500rpm) disks shatter in a "rain of plastic particles", shooting out long, sharp, knife-like shrapnel at half the speed of sound: "The result was a pile of shimmering plastic chips," he says.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 06.03.2021. u 13:14.
  Reply With Quote