View Single Post
Staro 05.03.2021., 15:20   #42115
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Mr.Ex.President Pregled postova
2x san prekratko vozio za nekakve usporedbe, vozio sam 3x10 godinama na dva bajka, min mi je bio 0,67, sada mi je 0,71 sa 32T, mislio sam u startu ići na 34T da dobijem malo više krajnje brzine (prije 4,0 sada oko 3,2), ali tada bi mi 1. bila skoro kao 3. na 3x10 otprilike, a nije baš da na 3x10 setupu prve dvije nisam koristio nikad, tako da je 32T za mene taman. Iz mog iskustva gdje se ne mogu popet sa 0,71 uglavnom ne bi mogao ni sa niže jer se radi jednostavno o prestrmom i/ili rasutom terenu gdje mi tih 0,05 ili 0,09 niže ne bi pomoglo sigurno Al opet 100 ljudi, 100 čudi, ko misli da će imat benefit od nižeg omjera može uvijek ići sa 30T ili čak 28T, naravno to krajnju brzinu snižava još dosta, al šta je tu je...
Dobro je, nije se izgubila poanta što htjedoh reći, hvala

2x i 3x nemaju razlike kod brzina <15km/h, jer ćeš u većini slučajeva tjerat najmanji lančanik.
Ako je namjena nekakav cyclocross/cestovnjak, nemam pojma kak to funkcionira tam. Imam specku s 2x9, ofksroz cestovna kazeta s bliskim omjerima i to je grdo terat uzbrdo. Više mi služi na trenažeru za zimsko razdoblje nego se na njemu vozim po cesti.

Na MTB imam 30T, 29" kotači. Ne mogu reći da mi s 2.5/2.4 gumama fali brzine, tj. nije da ću igdje pedaliranjem postizati brzinu veću od 35km/h. To odgovara odokativno kadenci 90 sa 10T otraga.

Dapače, čak smatram da za još teže terene ljudi trebaju 28T naprijed. Za moje ture, ionako se može bajk na leđa i na noge lagane.

Međutim, neki linkagei na bajkovima nisu baš napravljeni oko tako "malih" lančanika naprijed, pa imaju deficit kod pedalanja.

Na moju sreću je u mojim sadašnjim krajevima samo mali broj jačih uspona, a oni su ujedno i dosta kratki, tak da sam mogao na snagu većinu toga izvući i na 34T (ovalni 32T) prije nego srce zakuca na 180.

EDIT: vjerujem da je nekolicina nabasala i prije mene na ovaj kalkulator, možda kasnim, ovaj ima fino i lentu brzine: https://www.ritzelrechner.de/