View Single Post
Staro 03.03.2021., 20:01   #3089
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ali morate priznati da tema širi pozitivu na max. a toga nam fali u ova luda vremena.
Definitivno, em se prcka po starom hw, em je atmosfera odlična. Win Win.

No kad smo vec kod šala i pošalica.... Jedan mali build log ili nastavak istog.

Dakle nas zajednicki effort i lov na drivere je urodio plodom. Well sort of. Naime dignuo sam reducirani XP kucne izrade (tnx na tipu Overclock) i opet je probleme radio nas stari prijatelj IGPU. Kao i obično oni svi linkovi su bili dead end ali su me naveli na pravi trag, naime VIA ima na jednom mjestu navedene sve chipsete sa svim modelima tog i srodnih IGPU-a. Pa sam iz jedno 10tog pokusaja uspio napiknuti ko corava koka pravi driver. I to na način da sam nakon svih mogucih drivera za Unichrome Pro (gospodin se tako deklarira u device manageru pod hw id-em) pop... i odlucio probati instalirati driver za Unichrome non-pro za skroz lijevi chipset haha. I gle čuda, kad instaliraš driver za non-pro onda taj driver paše i instalira pro verziju Makes perfect sense, bravo VIA

Anyway, nakon što su konacno svi driveri bili instalirani, odlučio sam da je vrijeme da nađem prikladni wallpaper za jednog tako brzog ježa kao što je ovaj mališan... (inace nisam neki Sonic fan ali nisam odolio da ne istrolam komp malo nakon sto me izje... toliko sa tim driverom)

Zabava nije tu stala, instalirao sam hwinfo cisto da vidim kako kaj klapa unutra. Naime ako pazljivije pogledate CPU koji radi na 45-46 stupnjeva istovremeno oscilira dva reda iznad u temp rangeu od 0-255, koji se mijenja svake sekunde u skokovima od 50tak stupnjeva. I da, reported temp stvarno bude 0 u jednom trenutku, gledao sam haha. Zakoni termodinamike jednostavno ne brine našeg Sonic-a, u stilu honeybadgera "he just doesnt care".

*Btw naravno da znam da je ovo neka greska, i da se neka vrijednost missreporta i krivo prikazuje, ali svejedno je zabavno gledati senzor kako skace od 0 do 255 u razmaku od sekundu dvije, i tako gore dole bez prestanka

Generalno rad u win je pristojan, RAM usage je na cca 200tinjak MB tako da definitivno tu ima lufta, komp radi solidno uz povremeno "zapinjanje", uglavnom kada se krene raditi nesto po disku. Feeling je slican kao kod parkiranja glavi, pa kada disku treba malo da se "probudi". Tu sumnjam na CF karticu jer je u igri 4GB model za koji bih rekao da je dosta spor, slicni simptomi bili i kod instalacije win, tip kopiram par minuta minuta lijepo i brzo, i onda si uzmem pauzu pola minute i gledam nebo haha. RAM prolazi memtest bez errora tako da do njega vjerovatno nije Virtualnu memu sam nakon instalacije ugasio, i za svaki slucaju napravio ghetto mod ReadyBoost-a (ako se netko sjeca tog feature-a iz Viste) tj. ustekao prastari 1GB stik i podesio mu da se tamo swapa cisto da izbjegnem krešanje ako nekim cudom zapunim sav ram (sto nisam primjetio da se uopce puni jer je stalno bio na 80 MB usage-a, sto je i logicno kad vecina RAM-a zjapi prazna).

No onda sam puknuo gore DOSBox i upalio DOOM2. I krenuo je slideshow Nesto slicno sam i ocekivao ali ipak ne ovako drasticno haha. Slide show je bio takav da mu je trebalo jadniku 2-3 minute da dođe do onih slova na pocetku i dijela "Init DOOM refresh Daemon.....", i tu je ostao. Onda sam mu skratio muke haha. Mozda je do sporog ucitavanja sa CF-a ali nekako sumnjam, s obzirom da je task manager rekao da je proc zakucan na 100% usagea, sto je tako i ostalo dok god nisam ubio Dosbox. S obzirom da je Doom prilicno friendly i radi skoro na svemu, sljedece je bilo pokretanje bez Dosbox-a. Nije bilo puno bolje, ucitao je igru normalnom brzinom ali je gameplay bio na razini 286 ili 386, tj. štekav uz brejkanje zvuka i slab fps
Tako da tu sam odlucio završiti XP pustolovonu (bar u ovoj trenutnoj hw konstalaciji).

Ali nije sve bilo uzalud, iskopao sam bar sve drivere za XP i dobro se zabavio. Sada cu probati iskopati jos i IGPU driver za win98, a odlucio sam i investirati grdnu lovu, i naruciti 44pinski kabel i 44pin na sata adapter s obzirom da sam dobio tip da su 2.5 pate dosta nepouzdane (sto zapravo ima smisla s obzirom na njihovo godište). A i imam 2.5 satu koju mogu iskoristiti za testiranje da vidim kako bi klapalo sa klasicnim diskom. Uglavnom, ispala su me obadva adaptera sve skupa 4 i pol dolara. #Thug life#

Tako da sad budem ga jos malo mrcvario sa w98 i cudnim driverima, i onda neka ide na odmor dok ne dođu adapteri, pa kad dođu vidjet cemo opet kako se bude ponasao na disku. Ali nekako si ipak mislim da ce sve iznad w98 ipak biti previše za njega...

Eto toliko za sad, sumnjam da ce biti vise build logova vezano za ovog ježonju (osim ako ne otkrijem nesto full zabavno vrijedno dijeljenja u temi), ali s obzirom da su mi stigli sata/molex adapteri za hexu, za vikend vjerovatno nastavljam sa zalman v2/ti4200 projektom, pa mozda bude od tamo kakvih slikica iznutrica ili neceg slicnog
Alien_200581 je offline   Reply With Quote