View Single Post
Staro 02.02.2021., 12:35   #417
Odinarius
All-rounder
Moj komp

Datum registracije: Sep 2013
A i vijesti o TSMC kapacitetu su kontradiktorne, jedan mjesec im je AMD najveća mušterija, drugi mjesec je to Apple i nitko drugi.
Slažem se da će AMD vjerojatno ostati na TSMC procesu do daljnjeg, makar s manjim kapacitetom i većim cijenama kojima dijelom kompenziraju manje narudžbe.
Promjena procesa je puno složenija stvar nego samo staviti narudžbu od drugog vendora, procesi nisu kompatibilni. Zato i spominjem licenciranje, jer bi to omogućilo lako prebacivanje iz jednog faba u drugi. No, ako Intel napravi comeback na 10nm, makar tehnološki Alder Lake bio inferioran od Zena 3 (zagrijavanje) i cjenovno konkurentan, AMD-u će jako nedostajati ta poluga preko koje može smanjiti cijene i povećati količine da bi bio konkurentan. Licenciranje bi bio najbolji potez na nas korisnike, ali mislim da bi i AMD-u dala slobodu djelovanja i prilagodbe na tržištu. Ne smije se zaboraviti i da je Zen 2 na 7nm kapacitetu i da AMD troši isti kapacitet faba i za Zen 2 i Zen 3, ali nema dovoljno kapaciteta da popuni i low end ponudu sa Zen 3 čipovima, čini mi se da žive na zalihama što se tiče Zen 2. AMD sad ulazi i kao veliki igrač na laptope, a to je golemo povećanje potrebnih kapaciteta u odnosu na desktop. A tek serveri... Mogli bi izgubiti bitku od Intela u CPU polju samo na kapacitetu proizvodnje.

Samo razrađujem teoriju, svjestan sam da neće to tako ići.

Nedostaje mi Adored za takve rasprave, TMLID ga je dobro zamijenio (i nadmašio sa tim stručnjacima koje intervjuira), ali Škot je bio pedantniji i više išao na dokaze
Odinarius je offline   Reply With Quote