View Single Post
Staro 30.01.2021., 10:29   #6
skitnica
Debeli gad

skitnica's Avatar

Datum registracije: Jun 2010
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Što znači biti bolji u SingleThreaded operacijama?

Pa po pitanju "stručnjaka i eksperata" na ovom forumu od 2017 do 2021, značilo je SVE. U istom periodu AMD je kaskao u STu ali gazio u MTu za naravno bolju cijenu tj kako ti kažeš perf/$ omjer. Reklo se tada, ST je bitan, igrice su bitne, lntel je kralj.

Sad odjednom je ST nebitan, sad je bitna cijena i overall performanse

Stvarno se svijet mjenja.

Ništa osobno protiv tebe ali stvarno se čudim kako se sve preko noći okrenulo za 180°.
Pošto se bavim 3D-om i renderingom meni je i onda i danas najbitniji bio render time tj. ukupna multithread snaga procesora. Većina je tada kupovala Intele a ja sam kupovao AMD. Danas svi kupuju AMD a ja kad bi sad kupovao kupio bi najvjerojatnije R9 5950X no ako bi falilo novca onda bi kupio upravo ovaj procesor iz recenzije.
A zašto se pogled većine promijenio, tj. zašto je prije single core bio bitniji od multicore (većini, meni ne) je zato što su se software i igrice promijenile. Nekad su multicore procesori bili teoretski bolji a u praksi ne, dok danas velika većina softwarea koristi sve jezgre pa su takvi procesori dobili smisao i kod prosječnog korisnika.
Gledajući malo cijene i performanse procesora za te prosječne korisnike, opet mi se Intel čini bolji izbor. Recimo za 1100kn biraš između R5 2600 i i5 10400F. Ovaj i5 ga jede u apsolutno svemu. Znam da je razlika u dvije generacije ali kad uzmeš 1100kn u džep i ideš kupiti procesor povijest te najmanje zanima.
Taj zaokret od 180 kojeg spominješ nije se dogodio u našim glavama nego na tržištu pa danas AMD ima bolje procesore a Intel best buy procesore.
skitnica je offline   Reply With Quote