View Single Post
Staro 29.01.2021., 10:44   #1
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Wifi "zapinje" nakon promjene rutera - kako debugirati problem?

Situacija je sljedeća, donedavno sam imao Huawei B715 4G ruter i sve pet, radio je bez greške godinu dana. Nedavno sam nabavio Huawei B818 4G ruter i maltene prepisao postavke s jednog na drugi ruter. Brat bratu, nema se šta puno prepisati, ali koristim ista imena za 2.4 i 5 GHz mreže kao i passworde. Uglavnom, usage scenario je identičan, od broja i vrste uređaja do postavki rutera.

Problem se događa koliko sam primjetio samo na 2-3 moba u kućanstvu. Svi se spajaju na 2.4GHz mrežu, ali sam testirao i na 5GHz sa istim rezultatom. Na mobovima sam forgetao staru mrežu i nanovo se prijavio na aktualnu mrežu. Signal je odličan, ruter je u istoj sobi s mobovima.

Problem:
Random, u toku dana, dok surfam, koristim tapatalk, google home itd, i npr. kliknem nešto - veza kao da zapne i ništa se ne događa. U isto vrijeme mogu napraviti bilo kakvu drugu akciju na netu. Npr. želim upaliti svjetla na google homeu, veza zapne i ništa se ne događa u homeu, ali odem npr u jutub i najnormalnije upalim video. Vratim se u home i odjednom sve radi. Ista stvar u tapatalku. Otvorim temu, loadira u prazno. Odem back i opet otvorim istu temu - otvori je najnormalnije. Sve to u roku par sekundi napravim. Kao da se akcija izgubi na putu do rutera, pa ponovljenu akciju prihvati kao da se ništa nije dogodilo.

Sumnjam da ima ikakve veze sa nekim sleep policyjem za wifi jer se događa u bilo koje doba, dosta često, neovisno koliko često koristim mobove. Inače ne koristim nikakve sleep postavke.

Mobovi su identično podešeni kao dok sam koristio B715, nije bilo updejtova s te strane.

Probao sam koristiti mobove cijeli dan na 4G mreži i isključujem mogućnost da je problem u aplikacijama koje koristim - sve normalno radi na 4G.

Probao sam i mobovima dati fiksne IP-jeve u postavkama rutera.

Uređaji na LAN mreži nemaju taj problem.
Imam dva poslovna PC-a na wifi-u (jedan je na 2.4, drugi na 5 GHz) - nijedan nema problema.

Moje pitanje bi bilo kako najbolje pratiti što se tu događa i gdje zapinje, neki logovi (logcat?), može li se to uopće? Neki drugi savjet što pokušati na strani rutera?