Ugrubo ciljam na oko 300-350cal po satu koje namirim iz gela i pripravka iz bidona + 3 prava obroka da zeludac nije prazan + lidlove Alesto pločice koje su mi se pokazale najboljima.
Kada je riječ o ultradistancama...
Što se tiće prehrane tokom utrke onaj ko time ovlada taj je vjerovatno i pobjednik.
Jako puno ovisi o trenutnom stanju organizma. Svatko sebe mora poznavati i upoznati svoj organizam u tim režimima rada, a poglavito mora znati prepoznati šta se dešava s organizmom u datom trenutku.
Kad je riječ o 1500km koja se vize kontinutirano 4 dana, organizam treba doživjeti kao "mašinu" s 2 motora (kardio sustav kao jedan i mišići kao drugi) kojeg treba znati pravilno dozirati gorivom. Ljudsko tijelo ipak ne može odvrniti diznu kao klasičan motor i usisati koliko mu treba nego postoje neke maksimalne vrijednosti za koje smo fundamentalno sposobni kao ljudi.
Jako veliki utjecaj ima vrijeme, vrućina, hladnoća, progres utrke, umor, neispavanost, dan i noć.
Tada trošim oko 600-700cal po satu, uglavnom ciljam da sam u blagom deficitu maksimalne moguce absorpcije. Tu se sad vode kojekakve polemike, al ja sam odlicno funksionirao sa 300csl po satu.
Uzmem 1 gel po satu + u bidonu imam slozeno 750kalorija u 7,5dcl pa zalijem 200cal iz bidona u 2 gutljaja po satu + stalno nešto moraš grickati jer trošiš se nenormalno.
To su slike moje prva ultradistanca od 1500km.
Bio sam pretežak opremom, torba od 12litara je bila dupke puna, stari sistem rasvjeta je bio pretežak. 18650 baterije + rezerva +powerbank za mobitel. Uz sve to, moraš sa sobom vući gps tracker od organizatora u vidu blackbox cigletine od pola kile. Kad si neiskusan misliš da ti sve treba.
Zadnju distancu koju sam vozio bio sam duplo lakši s 1 čelestonkom i 1 rezervnom 18650 baterijom