Fora je u tome da se kak god okreneš vidi napredak, a za Zen 4 se uz daljnje poboljšanje CCD latencija predviđa i potencijalno povećanje broja jezgri po CCX-u. U svakom slučaju nije riječ o manjkavoj tehnologiji, već o kao i sa svim stvarima tehničke prirode - nesavršenom rješenju gdje postoji mjesta za napredak i iz generacije u generaciju se taj napredak itekako vidi. Intel također ganja MCM chiplet dizajn, tak da ti tvrdnje o manjkavoj alternativi nikako ne drže vodu, a mislim da je više nego očito da je Intel kojim slučajem prvi stigel do ovog rješenja, sad bi pričal hvalospjeve o naprednim tehnologijama.
Taman da uopće ne doživljavaš ovo kaj pričam(o) na kraju dana kad se pogleda cjelokupno Zen rješenje, to uključuje apsolutno sve, ne samo IPC, CCD, CCX, cache i bilo koji drugi dio koji sad tu zasebno rastavljamo - napredak je i dalje vidljiv, a AMD zahvaljujući tome ima arhitektuktu koju podjednako dobro može iskoristiti i implementirati u proizvode za sve popularne tržišne segmente, bilo da je riječ o šparnim laptopima, standardnim desktop i HEDT modelima ili pak serverski orijentiranim enterprise EPYC rješenjima. I koliko god tebi impresivno bilo da Intel nudi najbolje gaming procesore, to im ne omogućava da istovremeno budu konkurentni diljem svojeg portfolia.
Vidiš i sam po ovome kaj se (barem od moje strane) linka u temi i po onome o čemu skoro svakodnevno raspravljam(o) da u Intelu trenutno ne cvatu ruže, neovisno o rekordnim zaradama. I nažalost puno toga je u igri i ovise o previše faktora da se mogu jednostavno osloniti na najbolje gaming performanse, jer to im neće omogućiti nove ugovore za toliko bitne cloud, enetrprise, datacenter i općenito AI/ML/HPC klijente koji prije svega gledaju performanse u kontekstu (efikasnosti/učinkovitosti) potrošnje i sveukupne cijene (isplativosti) troškova i održavanja u godinama nakon inicijalne implementacije. Naravno da (Intelu) nije svejedno kad jedan EPYC nudi performanse dual-socket Xeon mašina, a istovremeno košta manje (od jednog high-end Xeona), troši manje i nudi bolje/veće performanse.
I to je poanta cijele priče, jer konkurencija (ne samo AMD) je poprilično odmakla od Intela u tom pogledu.