View Single Post
Staro 23.12.2020., 23:05   #2797
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Imate ovdje primjer gdje je Purple korišten u Plexu pa su podaci ispali koruptani :
https://forums.servethehome.com/inde...s-or-no.27504/
Jedna osoba bas i nije releventan postotak. Mogao je on svasta drugo sprckati da se to desilo.
Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Osobno ih nisam nikad koristio za tu svrhu, ali kad sam nabavljao diskove za NAS proučavao sam što uzeti i na nekoliko foruma koji se bave NASovima i storageom sam naletio na to upozorenje, da Purple zna dovesti do korupcije podataka jer mu bitnije odraditi zapis u određenom vremenu nego biti siguran da je odrađen ispravno, što je logično s obzirom na namjenu. Nisam išao u detalje sa ATA streaming komandama nego mi je pročitano bilo dovoljno da odustanem od Purplea kao NAS diska jer osim ako mi netko pokloni gomilu Purple diskova nemam realnog opravdanja da ih koristim za NAS.
Ako netko vec kupuje, da - bolje kupiti red. Ali ako imas purple, ne vidim nikakav razlog zasto ih ne koristiti. U svakom slucaju su bolji od green-a (koje ja recimo koristim godinama bez problema).

Ali, ako govorimo o diskovima i greskama.. jedini diskovi koje sam koristio da su proglasili read errore soft errorima su bili diskovi za HP EVA storage, spojeni direkt na x86 server. Srecom, ZFS + RAIDZ2 + sto koristi checksum spasi stvar.

Osobno, ZFS je za mene must-have, posto koristi checksum za sve podatke.