Citiraj:
Autor Night
Zato što WD Purple disk namjenjen videonadzoru pa ima firmware podešen tako da piše po bad sectorima bez da se previše zamara time. Za video snimku to obično znači da će nedostajati poneki frame, što nije kritično, ali za druge podatke čiji je integritet bitan to je katastrofalno.
|
Po tebi onda ispada da WD Purple nema SMART odnosno ne vidi BS? PA NAS me upozori majku mu poljubim ako krene alokacija BS. Ne uzdam se ja u disk koji je sastavljen od najjeftinijih dijelova da mi kaže da se "razbolio". Baš zato koristim NAS (isključivo mirror zbog redundancije) koji umjesto mene prati što se događa sa SMART atributima. Druga stvar je što ljudi malo previše zabriju pa vrte film u glavi da na NAS drže neku bazu podataka od 30GB po kojoj se non stop piše briše. Kod mene na NAS završe stvari koje su gotovoe (dokumenti) ili neka multimedia za koju me nije briga da li će na kiselo ili ne. Znači kod mene NAS u pravilu funkcionira po načelu write once, read many times. A ruku na srce to koristi možda 80% korisnika koji NAS koriste kod kuće. Poslovna upotreba je nešto drugo no oni niti ne raspravljaju da li će u NAS ovaj ili onaj disk jer paralelno NAS sve ide u cloud storage tipa Amazon ili Azure...