View Single Post
Staro 25.11.2020., 19:25   #2216
Trekkie4
Guest

Malo updateova uz Adison... Danas sam išao provjeriti BTC BCD 24X CD-ROM pogon koji mi je stigao neki dan i shvatio da ne čita CDove.

Ne mogu glumiti da sam iznenađen, očito je da je to stajalo godinama, i da se za svo to vrijeme "nagutao" prašine, pa sam ga išao rastaviti, te sam mu temeljito počistio laser i mikro prekidače, kao i tipke za play/stop, uz naravno potenciometar za slušalice

Inače, @Stef - ova žuta maskica bude išla tebi na obradu kad stigneš/možeš, ali barem za sad u ovom trenutku ne mogu ništa više napraviti po tom pitanju pa sam je ostavio na miru i vratio natrag.

Zanimljivo da je BTC koristio Philipsovu elektroniku (i mehanizam?), možete jasno i glasno vidjeti oznake sa strane mehanizma gdje pišu tehničke informacije!

Za razliku od 99% drugih CD i DVD uređaja na tržištu, ovaj je građen na malo neobičan način. Naime, da bi se pristupilo gornjoj polovici pogona (i uopće došlo do lasera i motora), potrebno je "ući" sa druge strane, kroz elektroniku, i onda odspojiti mehanizam od metalnog kućišta, koje je suspendirano na 4 gumena amortizera. Vjerojatno su ga napravili tako da bi smanjili buku i vibracije na kućište, ali rezultat je vrlo komplicirani dizajn kakav nije lagano rastaviti.

Na sreću imam nešto malo iskustva sa ovim BTC pogonima, pa sam ga lijepo složio natrag, spojio na modano napajanje (koje povremeno koristim za testiranje komponenti i ventilatora) i gle čuda, najnormalnije je proradio!

Vidite ljudi, OVAKO se sluša glazba! Nikakav iTunes, MP3 ili mobitel ... pravi geek hoda uokolo sa napajanjem, CD-ROM pogonom i slušalicama, te sluša kad (i što) želi!

Ali šalu na stranu, već samo zvuk mehanizma ali i LEDica ovog BTCa budi nostalgiju, i ne mogu dočekati da u njega ubacim kakav "Hack CD" i nasnimam tonu gluposti baš kao što sam to i onda radio

A riješio sam i još jedan golemi problem... Sjećate se da sam govorio o tome kako mi nedostaje prekidač za paljenje Adison kućišta? E, pa našao sam jednog u kutiji viška, kojeg imam već najmanje 10-ak godina ali mi do sad nije trebao.

Za razliku od pravog, originalnog prekidača kakav bi došao uz Adison (slika dolje, u nastavku) ovaj je dosta grub i glasan, te ima jako izražen "škljoc" kad ga se stisne. Najvjerojatnije deklariran za 220V upotrebu, mislim da uz ovakav mehanizam ne bi bilo nikakvih problema sa višim naponom. Bilo kako bilo, dimenzije prekidača su gotovo jednake, kao i montažne rupice pa iako ga još nisam pokušao montirati, smatram da bude odgovao kao zamjena

A i zanimljivo je to da razliku od originalnog sa plavom žicom i "S/B SW" oznakom, na ovom piše "Remote SW" i crvene je boje.
  Reply With Quote