@Exiled
Vidim da koristis svaku priliku za umanjiti Kellerov utjecaj i ne kuzim zasto. Imas neki info sto je konkretno cije u razvoju ZEN arhitekture ili je cisto subjektivne prirode? Ime voditelja tima je dokazuje nesto? Kak znas da Keller nije zasluzan za iteracije ZEN-a?
Dva put se dosad desilo da se AMD nasel u jako losoj financijskoj situaciji jer nisu imali konkurentan proizvod. Sigurno ne na rubu bankrota, ali definitivno na pragu bitne reorganizacije firme di je logican korak hibernirati diviziju CPU razvoja. Jedno ime u oba slucaja naglo mijenja tu situaciju, dakle ima ili inteligenciju ili znanje ili srecu ili horoskop ili nesto trece, ali dokazano ima sposobnost. Nesto sto stotinama drugih koji rade na istom problemu nedostaje, svidjalo se to nekome ili ne.
Dakle da su ljudi u AMD-u razvili sve sami, od ideje, do funkcionalnih primjeraka, opet nisu imali proizvod koji konkurira, sve dok zajednicka varijabla nije ubacena u formulu. Da li je Keller uzeo virtualni mali ravni srafinciger i u 15 sekundi podesio virtualni karburator gotovog stroja i to je sve. Upravo to je tom stroju dalo potrebne peformanse za trzisnu utrku a samim time dalo vrijednost, a proizvodjacu pare i renome.
Sto se ZEN-a tice, nemam nikakve informacije sto su tocno Kellerove zasluge. Ali za K8 se u ono vrijeme (~2003. godina kad sam prvi put cul za njega) provedba IMC-a njemu pripisivala, a prije toga utjecaj na microCode ROM, 2 osjetna napretka unutar par godina. Za razliku od ondasnjeg intelevog rastezanja pipeline-a da bi digli takt bez performansi... Doduse demonstrirali su intelektualnu sposobnost s nehalemom i sandyem, a bome i marketinsku sa socketima.
Kolko god drugi bili sposobni, s Kellerom su naglo sposobniji dokle god se igra njegova igra, sto je dokazao Intel promjenom igre.
Lisa Su je prekaljeni inzenjer upoznat s problematikom IT sektora kroz vlastiti rad i razvoj, a ne neki rođomenađer postavljen na visoku poziciju. Ako ona nije jedan od glavnih kotaca AMD-ove metamorfoze i napretka, ja ne znam tko je...male su sanse da se slucajno poklopilo njezino vodstvo s uspjesima AMD-a.