Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica
ma da?
meni je uglavnom na poslovnom laptopu, odlično mi dođe za igranje sa bazama jer mi je vrlo lako vraćati stanje podataka, i u tome je stvarno nenadjebiv.
Čita sam da je OpenZFS brutalica žešća, no nisam tada ima živaca čitati tutorijal i slagati, a u međuvremenu je izaša Ubuntu sa tom opcijom, pa se sada mislim prebacivati.
što se performansi tiče, i moje je iskustvo da je osjetno sporiji od ext4 te da nije kompatibilan sa nekim aplikacijama, ali čisto radi snapshota mi je dušu dalo.
P.S. Nema teorije da bi ga stavlja na prod enviromente, ništa osim XFS-a.
|
OpenZFS...osobno nebih ali svatko ima svoje (ako sam nesto naucio sta se Linuxa tice jest da je sve moguce...no katkad se postavlja pitanje dali je potrebno i dali je to uopce pametna ideja ili ce zadat vise glavobolja nego biti od koristi)+ u slucaju ZFS-a ne vidim smisla imat ZFS samo sa jednim diskom......Ak hoces ZFS - uzmi Unix - slozi si FreeNAS na jedan stroj (topla preporuka je da stroj ima ECC memoriju) u slucaju da zelis stabilnu alternativu raidu sa snapshotovima. Ako zelis nesto provjereno na Linuxu - toplo preporucam EXT4 + LVM snapshots kombinaciju:
https://www.howtoforge.com/linux_lvm_snapshots
Nikad me dosad nije iznevjerilo.
Apropos snapshotovi baze...sto koristis? Klasicni backup i restore ne dolazi u obzir?