Tema: Automobili
View Single Post
Staro 29.09.2020., 11:26   #51818
Exomaniac
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 748
Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Pa tehnologija u baterijama se nije nesto znacajno vec godinama unaprijedila. Je li ti palo na pamet da su dosli do zida i da neke vece pomake necemo nikada vidjeti? Ja bih se mogao kladiti da ce se prije ili kasnije preci na gorive celije i vodik kao pogonsko gorivo, a ovih elektro isprdaka za 50 godina nece biti ni u udzbenicima povijesti.
Odakle ti to da se baterije nisu pomakle naprijed? Litij ionske baterije sve godine budu poboljšane za nekoliko posto i rade se nove kemije koje omogućavaju manju težinu, veće struje punjenja/pražnjenja, veći broj ciklusa, durabilnije anode i katode, itd itd. U zadnjih par godina su se pojavile kemije koje omogućavaju gotovo dvostruko veću energetsku gustoću u odnosu na ono što je bilo moguće na početku desetljeća. To što ljudi očekuju neka revolucionarna otkrića čarobne baterije koja će preko noći imati dva ili tri puta veći kapacitet, koštati pola cijene i puniti se u pet minuta su potpuno kriva očekivanja jer to će se dogoditi vrlo teško. Ali inkrementalni porast od nekoliko posto, koliko malen bio, kroz desetljeće je ogroman kumulativno gledano.

Vodik će se dogoditi otprilike nikad, a razlog za to je vrlo jednostavan. Vodik je stravično neefikasan. Čak u samoj teoriji, a kamoli u praksi. Kad uzmeš u obzir sve gubitke u pretvaranju AC-DC, gubitke na kablovima, pa onda malen gubitak energije dok stoji u bateriji, pa onda ponovno pretvaranje DC-AC i gubitak kao toplinu u motoru, ti svi gubici zbrojeno iznose oko 20%. Znači, efikasnost baterijskog sustava je oko 80%. Kad pogledaš tu energetsku bilancu za vodik, pretvaranje AC-DC, stvaranje vodika iz vode, kompresija, gubici pri skladištenju jer je vodik vrlo, vrlo teško stabilno skladištiti pri velikim pritiscima, pa onda imaš gubitke na ćelijama, koje niti teoretski nisu baš efikasne, pa onda opet moraš imati neki baterijski buffer, pa imaš pretvorbu DC-AC i onda opet električni motor s njegovim gubicima. I nakon toga svega zbrojenog, teoretska efikasnost vodika bude oko 20-30%. Znači, barem 70% početno uložene energije bude izgubljeno u oblike koji se ne mogu iskoristiti za pokretanje automobila.

Razlike od nekoliko posto je moguće ekonomski opravdati brzim punjenjem spremnika, manjom masom pogonskog goriva, većim dometom i slično. Ali energetske gubitke koji su dva do tri puta veći nije moguće opravdati gotovo nikakvom ekonomskom logikom niti sustavom. Netko će reći da je vodik moguće proizvoditi i bez elektrolize koja je sama po sebi vrlo, vrlo neefikasan proces. I u pravu je, ali ta druga metoda zahtijeva nuklearan reaktor kao stabilan izvor energije, a svi znamo koliko su nuklearni reaktori popularni u Europi i plašljivoj javnosti.
Exomaniac je offline   Reply With Quote