View Single Post
Staro 25.09.2020., 21:31   #4
shamtam
Registered User

shamtam's Avatar

Datum registracije: Jun 2019
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Instalacija ide negdje iz hodnika u stan. Ja bih obavezno izvukao sve te žice i povukao sve na novo.
Razlog je taj da je vjerojatno serijski povučeno od utičnice do utičnice i to nikako ne valja za ADSL/VDSL.
Povuci novi kabel (preporučeno Cat5 a ne obični telefonski) iz hodnika u svoj TK ormarić u stanu. Tu ćeš spajati ruter. Od tud po utičnicama u stanu vuci telefonsku instalaciju. Taj dio možeš s običnim telefonskim kabelom i slobodno serijski. Bitno je samo da dolazna DSL linija bude "čista", bez prespoja, dodatnih utičnica itd.

Tako napravi i pročitaj što sam gore napisao za dolaznu liniju.

HT već godinama izbacuje analognu telefoniju. Nema šanse da ćeš dobiti analognu telefoniju ako ćeš u budućnosti spajati HT, tako da ti bez UPS-a za ruter neće raditi niti internet niti telefon ako nestane struje.

Na jedan telefonski port na ruteru (bilo HT ili Bnet) možeš spojiti više telefona.
OK. Dakle, plan je sljedeći:
  • iz hodnika dovući mrežni kabl koji će biti generalni "ulaz" HT-a u stan. Slično kao što je coax kabl kod Bneta, jel tako?
  • Od modema do priključnog mjesta u zidu negdje u stanu provući klasični LAN kabl (provlačit ću svugdje Cat6)
  • Jedan kraj tog kabla će biti piknut u telefon, a drugi u telefonski port na modemu. Tu mi nastaje najviše glavobolje jer gledam evo u Bnetov modem, ima 4 LAN porta, i 2 telefonska, uža, sa 4 žičice unutra.

Zapravo, sam da sebe "razbistrim"
- iz hodnika treba dovući HT-ove žice (Cat5 idealno, osim ak ga nema u zgradi, u tom slučaju dovlačim ove obične) i one čekaju u TK ormaru da nekad pređem na HT i dobijem njihov modem
- U modem piknem telefonski kabl i vodim ga po zidu u modularnu telefonsku utičnicu
- Iz utičnice ide telefonski kabl u telefon.

Jel tako? Ne trebam imati ethernet kabl osim eventualno na ulazu HT-a u stan?

Drugo pitanje Možeš mi pojasniti to "serijsko spajanje"? Koja je prednost/mana toga u odnosu na to da uzmem dva telefona i spojim svakog u svoju rupu na modemu (obzirom da imaju dvije rupe za telefone)?
Jel će jedan telefon "prisluškivati" drugi i to ili?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 26.09.2020. u 09:17.
shamtam je offline   Reply With Quote