View Single Post
Staro 25.09.2020., 20:48   #3
Blagus
Premium

Datum registracije: Jun 2012
Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
Mislim da mi je ovo zadnja nedoumica - u stanu postoje žice od HT-ove telefonske linije. Njih ću ostaviti i staviti novu telefonsku utičnicu u zidu, a same žice pretpostavljam da dolaze negdje iz hodnika zgrade.
Instalacija ide negdje iz hodnika u stan. Ja bih obavezno izvukao sve te žice i povukao sve na novo.
Razlog je taj da je vjerojatno serijski povučeno od utičnice do utičnice i to nikako ne valja za ADSL/VDSL.
Povuci novi kabel (preporučeno Cat5 a ne obični telefonski) iz hodnika u svoj TK ormarić u stanu. Tu ćeš spajati ruter. Od tud po utičnicama u stanu vuci telefonsku instalaciju. Taj dio možeš s običnim telefonskim kabelom i slobodno serijski. Bitno je samo da dolazna DSL linija bude "čista", bez prespoja, dodatnih utičnica itd.

Citiraj:
Pa je plan zato dovesti HT žice u TK ormarić, i od tamo provesti te žice na dva mjesta u stanu gdje će u nekoj budućnosti biti jedan ili dva telefonska uređaja.
Tako napravi i pročitaj što sam gore napisao za dolaznu liniju.

Citiraj:
Htio bih ostaviti HT žice jer, koliko mi je poznato, one rade i kada nestane struje (ako je telefonski aparat neki obični), dok za Bnet nisam siguran jel radi telefon ako modem ne radi (rekao bih - ne).
HT već godinama izbacuje analognu telefoniju. Nema šanse da ćeš dobiti analognu telefoniju ako ćeš u budućnosti spajati HT, tako da ti bez UPS-a za ruter neće raditi niti internet niti telefon ako nestane struje.

Citiraj:
Jel uopće moguće imati 2 telefonska uređaja u takvom setupu ili će biti samo jedan?
Na jedan telefonski port na ruteru (bilo HT ili Bnet) možeš spojiti više telefona.
Blagus je offline   Reply With Quote