View Single Post
Staro 07.09.2020., 20:25   #642
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
@domy_os
Samo polako, velika ti je to promjena u načinu razmišljanja, treba vremena za to sve pohvatati.
Sad riskiram da se neki kolege pobune, ali nemojmo se zavaravati linux je ipak server OS. Za desktop korisnike je manje prilagođen, to je hrpa zbrda-zdola posloženih programa. Dosta su loše porihtane neke distribuicije pa tu treba ponešto vremena potrošiti. Linux dosta loše radi kad je uswapan, kad treba ubaciti proces natrag u RAM, to traje poprilično.

Stavi si neki task manager i promatraj malo kako ti se to kreće. Meni Firefox zna potrošiti i 3-4 GB RAMa kad malo pretjeram s puno tabova.
Linux kernel jako voli izgurati u swap procese koji se ne koriste neko vrijeme, a RAM potrošiti na file cache. Da imaš 128GB RAMa, linux bi to napunio. Nemoj gledati koliko je čega u cache.
Da ti ne gura puno u swap možeš podesiti ovim parametrom, tomek ti je već dao hint gdje se trajno podesi, ali ovako možeš do restarta:
Code:
sudo sysctl vm.swappiness=10
Ovo je samo jedan, najjednostavniji od hrpetine kernel parametara i govori koliko će biti tendencija da se procesi odswapaju, ako se dobro sjećam, default je 60 od 100. Stavi na 10 pa promatraj neko vrijeme, možeš i na 1 staviti. To će ti malo odgoditi swapout programima dok se RAM puni.

Meni je nekako sweet spot 10, u kombinaciji s nekim drugim stvarima.
Ali i meni se uswapa kad pokrenem nekoliko virtualki od po 3GB svaka :-)

Dalje, veliš zatvorio si program i on bi trebao nestati iz memorije?
Ostane ti u file cacheu jako puno toga. Probaj kopirati okolo više GB pa da vidiš kako se Mint po defaultu raštima... Zadržati će silne GB u file cache, a programe početi odswapavati nakon nekog vremena. Ima i za to parametara, ali da ne pretjerujemo sad.
Ako navineš svako malo puno programa koji potroše 15 od 16 GB RAMa, bude se uswapao štogod da mu postaviš
Instalacija ti je na SSD ili HDD?
c-shadow je offline   Reply With Quote