View Single Post
Staro 07.09.2020., 18:38   #640
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Ovo tvoje ne izgleda tako loše.

7GB cachea, to je normalno + skoro 4GB swapa. Ili je na tom Mintu neki swappiness loše podešen ili ti povremeno pokreneš neke programe koji požderu prilično memorije pa se uswapa. Blokiranja baš i nisu normalna, ali linux se uspori prilično kad počne swapati.
Inače ljudi doživaljavaju taj swap kao zamjenu za RAM i misle da će se koristiti isključivo kad sistemu ponestane fizičkog RAMa, ali u stvarnosti nije baš tako
U to kako je swap podešen nisam još ulazio jer sam zelen i trenutno nemam vremena za popravke sustava tako da ništa nisam tweakao osim povećanja swapa jer je s 2 GB bilo nemoguće raditi. Ovo je istina da pokrenem pa zatvorim programe kada ih više ne trebam. Zar ne bi trebalo to nestati iz RAM-a i swapa?

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
7.5GB used...ajme...

Mislim da ti je jasno sto ti zdere resurse (dosta ti je bacit oko na prvi output)

Umjesto fsearch mozes koristiti mlocate (updatedb (ne nuzno uvijek); locate <nesto>).
Teamviewer > mora radit non stop?
Double Commander > ne ulazim, svako koristi kaj hoce
MainThread > ovo nemam pojma kaj je.
WebExtensions >
nomacs > eog?
BitrateCalc.exe (brijem da odtud hrpa wine procesa)
video-downloade(r)
Filezilla
Firefox+procesi
+ Viber i Whatsapp

Da, ako imas sve ovo cijelo vrijeme otvoreno onda je normalno da tolko guta.

Sto se swapanja tice > poigraj se malo sa varijablom u /etc/sysctl.conf. Ako ti je swap na mehanickom disku a imas 16GB Rama > postavi na 10 ili manje. Ako je swap na SSD-u onda moze biti cak 80-90. Kernel bi trebao ispravno priotizirat kad treba swapat a kad ne.
Ma imam samo SSD, samo nemam mjesta za toliki swap, morao bih reparticionirati.

mlocate i locate ne kužim kako rade, napišem "mlocate nešto" i dobijem ili ništa ili hrpetinu nebuloza. Zato je tu FSearch jer najviše podsjeća na Everything na Windowsima i baš takav search želim. Ne radi on stalno scan, ručno pokrenem rescan s vremena na vrijeme.

TeamViewer se često koristi, spajam se na sve strane, a i na samog sebe.

Double Commander = Total Commander, kužiš sve...

MainThread i WebExtensions ne znam ni ja što je, mislim da se pojavi s Firefoxom, neki od 50+ tabova valjda trebaju to.

nomacs u EOG? Njaaa, onda mogu i stock viewer koristiti, a to nije to.

BitrateCalc.exe - OK, ovo se može ubiti, ima web zamjena koja može poslužiti.

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Da, odabir programa nije mu baš optimalan
Evo na jednom mojem stroju s 3 usera ulogirana, xubuntu 18.04.

Code:
$ free -m
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:          15029        4380        3112         189        7536       10128
Swap:         16383          82       16301

uptime
  06:24:15 up 32 days, 23:09,  3 users,  load average: 0,49, 0,68, 0,63

cat /proc/sys/vm/swappiness
 10
A gle, ako moram biti ograničen na par programa u pozadini da bi to radilo kako spada, onda k vragu takav sustav, tako mogu i na mobitel spojiti monitor, tipkovnicu i miš i "raditi".

Generalno je izbor programa za nekoga tko dolazi s Windowsa i tko je na početku osnovne škole instalirao Windowse preko disketa težak, ovo mi je kao da ponovno učim hodati.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305