View Single Post
Staro 06.09.2020., 23:03   #635
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Koju distribuciju koristiš?

Kod mene Mint 20 Cinnamon trenutno zauzima oko 40 GB bez nekih posebno velikih aplikacija i igara (sad baš čistim pa ću vidjeti konačno). Swap sam stavio na 20 GB i izgleda da ću ga morati povećati jer mi hibernacija ne radi. U normalnom radu mi zauzima oko 8 GB RAM-a (od 16 GB ukupno) i oko 4 GB swapa. Ne kužim zašto troši swap ako ima slobodnog RAM-a. Instalacija je po defaultu postavila swap na 2 GB i to je bilo debelo premalo jer su mi se aplikacije rušile i sistem se smrzavao. Sad na 20 GB je bolje, ali opet nije to to kao Windowsi jer čim mi CPU ode na preko 90% mogu sjesti i plakati, ne da se ništa raditi koliko je sporo.
Fedora. Kaj ti zauzima tolko prostora (du -csh /*) ? Hibernacija ti vjerojatno ne radi jer je power management na Linuxu jednostavno sranje u odnosu na ista drugo. Windows je tu miljama ispred. tlp i thermald malo poboljsavaju stvari ali kruta istina je - it's shit....8GB Rama zauzeto? Moguce (cache) (free -m) . Pokusaj identificirat aplikaciju koja je u swapu jer mi je to full cudno...da mozda nemas hrpu QT i GTK libova u pozadini non stop loadano?

https://www.cyberciti.biz/faq/linux-...is-using-swap/

Ovo je s upaljenim Chrome-om i par pozadinskih taskova:

total used free shared buff/cache available
Mem: 15897 1855 11595 543 2447 13196
Swap: 8191 0 8191

Kao sto vidis aktualno dere 1.8GB RAM-a. I to sa Gnome 3 + hrpa extenzija.

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 06.09.2020. u 23:09.
tomek@vz je offline   Reply With Quote